Rafael
17 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Nem segít az Apple az FBI-nak

2016.02.17. 09:07

Egy szövetségi bíró arra utasította az Apple-t, hogy segítsen az FBI-nak feltörni a San Bernardino-i lövöldöző iPhone-ját. A telefonban található adatok azért fontosak, mert kiderülhet, hogy a pár kommunikált-e másokkal a támadás előtt a terveiről.

Már több, mint két hónap telt el a San Bernardinó-i támadás óta, ahol egy pár 14 ember megölt, 21-et pedig megsebesített. Az FBI sem a támadás előtt, sem utána nem tudta követni a két lövöldöző, Tashfeen Malik és Syed Rizwan Farook mozgását.

Az Apple segítségére azért lenne szükség, mert a cégnek ki kell iktatnia a beépített biztonsági rendszert, amely tíz sikertelen kísérlet után törli a készülék memóriáját. Ha kikapcsolnák a biztonsági rendszert, az FBI kipróbálhatna akár milliónyi kombinációt, hogy végre bejuthasson a mobilba.

Az FBI igazgatója, James Comey elismerte, hogy a nyomozóknak nem sikerült feltörni a mobilt, hiába próbálkoztak a támadás óta eltelt két hónapban. Az Apple ugyanakkor azt állítja, hogy az iPhone-ok biztonsági rendszeréhez a kulcsokat nem szervereken tárolják, hanem magában a telefonban vannak ezek. A cég nem tudja kikapcsolni azt a funkciót, hogy tíz próbálkozás után letörlődjön a memória.

A hatóságok arra kérik az Apple-t, hogy írjon egy olyan szoftvert, amellyel lehetőség lenne megkerülni ezt a funkciót. Akárhogy is nézzük, ezzel azt kérik, hogy az Apple gyártson hátsó ajtót az iPhone-okhoz. Valószínűleg az Apple nem fogja megtenni ezt.

De még ha meg is tenné, az FBI-nak így is több millió jelszókombinációt kellene kipróbálnia. Akár öt évig is eltarthat egy hat számjegyű kód feltörése a mobilon. Egy erős számítógép felgyorsíthatná a folyamatot, de ehhez szükség lenne a biztonsági rendszer kulcsához, és ezt ugye nem tárolja az Apple.

Érdekes helyzet állt elő. Egyrészt az Apple nagy nyomás alatt van, hogy segítsen felgöngyölíteni a 2001. szeptember 11. óta legszörnyűbb terrortámadás hátterét. Másrészről tartania kell magát ígéretéhez, hogy igazán biztonságos készülékeket gyárt. Az Apple-nek öt napja lett volna válaszolni, de ezt jóval korábban megtették.

Néhány órával a kérés után Tim Cook, az Apple vezérigazgatója közleményben utasította el a kérést, hogy hátsó kaput építsen az iPhone-hoz. Félelmetesnek nevezte a hatóság kérését. Azt írja, hogy évekig azon fáradoztak, hogy olyan készüléket tervezzenek a felhasználóknak, ahol biztonságban tudhatják adataikat. Még a cég számára is elérhetetlenné tették az adatokat, mert azt gondolják, hogy a mobilok tartalmához semmi közük.

Az FBI-nak átadtak minden adatot, amely náluk volt, mérnökeik a nyomozóhatóság rendelkezésére álltak, amikor kérdésük volt. Most azonban azt kérik, hogy építsenek egy hátsó bejáratot az iPhone-okhoz. Ami valójában azt jelenti, hogy egy teljesen új operációs rendszert kellene írni, megkerülve számos fontos biztonsági rendszert. Na ezt nem teszi meg az Apple.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!