Izrael a tengeren is tesztelte a Vaskupolát

2016.05.23. 10:28

Az izraeli hadsereg múlt szerdán jelentette be, hogy sikeres volt a Vaskupola nevű rakétavédelmi rendszer tengeri tesztje. (A Vaskupoláról és a mögötte álló technológiáról itt írtunk bővebben.)

A rövid hatótávolságú rakéták ellen kifejlesztett rendszer a teszt során sikeresen semmisítette meg azokat a célpontokat, amik leginkább a Gázai övezetből kilőtt Kasszám-rakétákra hasonlítottak – közölte Ariel Shir, a haditengerészet vezetője.

A két hete végrehajtott sikeres teszt eredményeként az izraeli hadsereg hamarosan a vízen is rendszerbe állíthatja az eredetileg szárazföldi célpontok védelmére fejlesztett Vaskupolát. A rendszert még 2014-ben állították fel, amikor Izrael harcban állt a Hamásszal és más palesztin katonai szervezetekkel. A Gázai övezetből ugyanis számtalan sufnirakétát lőttek lakott területekre.

A tengeri célpontok védelmére fejlesztett változaton már évek óta dolgoztak, de ez csak mostanra készült el. A haditengerészet egy videót is közzétett a rakétaelhárító rendszer működéséről.

Izraelnek több tengeri létesítménye is van, például egy gázbányász fúrótorony, ami 16 tengeri mérföldre (nagyjából 30 kilométerre) fekszik Gázától. A Hamász korábban többször is megpróbált rakétákat lőni rá, de nem jártak sikerrel. Mindenesetre már a szándék is elég lehetett ahhoz, hogy megerősítsék a torony védelmét; az innen kibányászott gáz fedezi az ország energiaszükségleteinek nagy részét.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM