Albert, Lipót
7 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Félmilliárd dollárért fejleszt térképalkalmazást az Uber

DSZZS20150321003
2016.08.01. 11:03

500 millió dollárért, azaz csaknem 140 milliárd forintért fejlesztene saját térképalkalmazást az Uber. A közösségi taxizással világhírűvé vált – és Magyarországról nemrég kivonult – San Franciscó-i cég szeretne függetlenné válni a Google Mapstől. Egyesek szerint ez az előkészítő lépése is lehet az önvezető autók rendszerbe állításának.

A térképezést végző járművek már el is indultak. Az Egyesült Államok és Mexikó beszkennelése már megkezdődött: térképadatokat és fotókat készítenek a különböző helyszínekről. Az Uber szerint az autók hamarosan más országokban is feltűnhetnek.

A befektetőktől származó több milliárd dollárt az Uber részben új technológiákra költi - ilyen például a saját térképalkalmazás vagy az önvezető autók fejlesztése. A cég a kezdeti növekedését a már létező technológiáknak köszönheti – az okostelefonoknak és a személyautóknak –, de úgy tűnik, a hosszú távú növekedést már egyéni fejlesztésekkel biztosítanák.

Az új térképpel az Uber függetlenedhetne a Google Mapstől; most az ő technológiájukat használják a közösségi taxizáshoz. A Google az Uber egyik korai befektetője volt, de elzárkóztak az együttműködéstől; mindketten a saját útjukat járják az önvezető autók fejlesztésében. Átfedések persze vannak: az Uber tavaly leigazolta a digitális térképészeti szakértőt, Brian McClendont, aki a Google Maps és a Google Earth fejlesztésében is oroszlánrészt vállalt.

A Financial Times azt írja, a Google nemrég megemelte a Maps használatáért kért licencdíjat. Az Uber joggal gondolhatja, hogy az áremelésnek csak a Google szeszélyei szabhatnak határt; innen nézve érthető, hogy inkább a saját alkalmazás fejlesztése mellett döntöttek.