Dezső
15 °C
28 °C

Magyarországon a legdrágább a mobilnet

2016.08.03. 13:29

Egy telekommunikációs tanácsadó cég, a Rewheel felmérte, hogy havi 35 euróért hány gigabájt mobilos adatforgalmat vásárolhatunk európai országokban. A felméréshez használt alapegység egy olyan 35 eurós előfizetés volt, amihez 1000 perc beszélgetési idő és korlátlan SMS-küldés járt.

A kutatás az Európai Unió országait, Skandináviát és a balti államokat érintette. A kitűzött feltételeknek (egységár, korlátlan SMS, legalább 1000 per beszélgetés) számos ország, például Belgium, Görögország, Ciprus, Málta és Bulgária sem felelt meg. Magyarország igen.

Az abszolút győztes a Nokia őshazája, Finnország lett: náluk havi 50 gigabájt mobilinternet-forgalmat kapunk ennyi pénzért. A második Észtország lett, 40 gigabájttal, de ezen nincs mit csodálkozni: ők, ahol lehetséges volt, még a közigazgatást is online alkalmazásokkal és webes ügyintéző rendszerekkel váltották ki. A harmadik hely megosztott: Franciaország, Dánia, Lettország, Svédország és az Egyesült Királyság is 20-20 gigabájt adatforgalmat kínál 35 euróért.

Talán meglepőnek tűnhet, de Németország csaknem utolsóként végzett. Náluk 35 euróért csak egy gigabájtnyi mobilnetet kapunk, és ha szeretnénk még ötöt, arra további 60 eurót költhetünk.

A német telefontársaság, a VATM elnöke, Jürgen Grützner szerint Németországban jóval kisebb az igény a mobilnetre, mint más uniós tagországokban, és az árak is ezt tükrözik. És míg a skandináv országokban az állam támogatta a mobilos adatforgalmi hálózat kiépítését, addig Németországban ezt a szolgáltatóknak kell kifizetniük, és ez az árakon is meglátszik.

Hogy Magyarországon pontosan mi hagy nyomot az árakon, az egy külön tanulmányt is megérne. A mostani felmérésből csak az derült ki, hogy az uniós tagállamok közül nálunk a legdrágább a mobilnet. Ugyanannyi pénzért csak feleannyi mobilnetet kapunk, mint egy német állampolgár.

Havi fél gigabájtot.

Magyarország ezzel gyakorlatilag utolsóként végzett a felmérésben. És nemcsak az EU-n belül kiábrándító a helyzetünk: az OECD-országok közül egyedül Kolumbiában vannak arcpirítóbb mobiltarifák.