Fatime
16 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Iszonyú forró téma most a 14 nanométeres FinFET technológián alapuló alkalmazásprocesszorok tömeggyártása

2016.10.11. 18:00

A Samsung az elmúlt hetekben többnyire azzal került be a hírekbe, hogy a csúcstelefonjuk akkumulátora lángra lobban. Ilyenek ezek az átlagolvasók, csak az olyan piros betűs, káromkodós szalagcímek érdeklik őket, mint az, hogy egy dél-koreai mobilcég zászlóshajója időnként spontán öngyulladást produkál.

Pedig mennyivel bonyolultabb, rejtélyesebb és misztikusabb hír, hogy a Samsungnál

megkezdték az Exynos 7 Dual 7270 sorozatgyártását!

Ha nem tudnák, mi ez, tessék egy részlet a hivatalos sajtóközleményből: 

Ez az az első olyan mobil alkalmazásprocesszor a piacon, amelyet a 14 nanométeres FinFET technológiát alkalmazva kifejezetten a viselhető mobileszközökhöz fejlesztettek ki. Emellett ez az első olyan eszköz a kategóriájában, amely a teljes körű csatlakoztathatósági funkciók és az LTE modemek integrációját kínálja.

14 nanométeres FinFET technológia teljes körű LTE-integrációval?

 • 1452
  Rám gondol, szántván, a paraszt
 • 689
  Maradok a dezomorfinnál
exynos-7270-sormella-111016
Fotó: Samsung

Ben K. Hur, a Samsung Electronics System LSI marketingrészlegének elnökhelyettese az alábbi szavakkal igyekezett hozzájárulni a sajtóközlemény terjedelméhez: 

Az Exynos 7270 új fejezetet nyit a kimondottan a viselhető eszközökhöz készült egylapkás rendszerek (System on Chip, SoC) területén. Ez a csúcstechnológiás feldolgozási technológiánkon alapuló alkalmazásprocesszor a nagyszerű energiatakarékosság, a 4G LTE modemek és a teljes körű csatlakoztathatósági megoldások, valamint a viselhető eszközökre szabott innovatív csomagolási technológia kombinációja. Olyan korszakalkotó megoldás, amely nagyban felgyorsítja a viselhető eszközök szélesebb körű elterjedését, átlépve a jelenlegi megoldások korlátait, például az energiafogyasztást és rugalmatlan kialakítást. 

Elárulná valaki, hogy mi a fene folyik itt?

 • 1251
  Nem, ez komoly, valakinek ettől feláll.
 • 656
  Ben Hur egy bekezdésen belül akarta látni a csúcstechnológia, az innovatív és a korszakalkotó szavakat.

Folytassuk szó szerinti idézetekkel: 

A két Cortex*-A53 magos Exynos 7270 maximálisan kiaknázza a 14 nanométeres technológia adta lehetőségeket, 20 százalékkal jobb energiahatékonyságú 28 nanométeres technológiájú elődjéhez képest, ami jelentősen megnöveli az akkumulátor-üzemidőt.

Az utolsó tagmondat egy civil számára is érthető, és egyébként jó hír. Remélhetőleg a megnövelt üzemidejű akkumulátorok tűzbiztosak lesznek. De gyerünk, tovább: 

Az integrált Cat.4 LTE 2CA modemmel az új alkalmazásprocesszor lehetővé teszi a viselhető mobileszközök számára, hogy önálló készülékként csatlakozzanak mobil hálózatra. A különböző készülékek közötti internetmegosztás és adatátvitel az eszközbe beépített WiFi és Bluetooth kapcsolódási lehetőséggel is megvalósítható. Az integrált kapcsolódási lehetőségek támogatják ezen kívül az FM (frekvenciamoduláció) rádiót, valamint a GNSS (globális navigációs műhold rendszer) megoldásnak köszönhetően a helyfüggő szolgáltatásokat.

Röviden: a Samsung bizonyos termékeit össze lehet majd kötni más eszközökkel, és ilyen adatátvitelt azóta nem láttak, hogy a New Horizons űrszonda visszaküldte a képeket a Plútóról. 

A speciális 14 nm-es FinFET technológia mellett a Samsung innovatív csomagolási technológiája, a SiP (System in Package, csomagba ágyazott rendszer) – ePoP (embedded Package on Package, beágyazott csomagolás) segítségével az Exynos 7270 kiemelkedő teljesítményt és energiatakarékosságot nyújt egy, a viselhető eszközökre optimalizált kompakt megoldásban.

Azt, meg feléje védő kart. 

A technológia az alkalmazásprocesszor, a DRAM és a NAND flash memóriachipek, valamint a PMIC (power management IC, energiakezelési IC) megoldások kombinációja egyetlen csomagban.

Ennyi erővel nevezhették volna DRAMNANDPMIC-nek is. 

A megoldás az elődjénél több funkciót kínál azonos 100 négyzetméteres (mm2) területen, emellett magassága körülbelül 30 százalékkal kisebb, mint elődéjé. Így az eszközök gyártói számára bővül a nagy teljesítményű, ultravékony viselhető eszközök fejlesztésének lehetősége.

Négyzetmilliméter lesz az a négyzetméter, de a több nagyságrendnyi tévedés után érdemes elmélázni rajta, hogy a Samsung biztosan ugyanazt érti-e miniatűr alatt, mint a világ többi része. 

A fejlesztési folyamat felgyorsítása érdekében egy Exynos 7270 alkalmazásprocesszorból és különböző szenzorokból álló, NFC (rövid hatótávú kommunikációs) szabványrendszer jelenleg is elérhető a készülékgyártók és a vásárlók számára.

 Nincsenek szavak.

Érti?

 • 1604
  Ettől a cikktől kigyulladt a telefonom.
 • 496
  Nem.