Megszűnik a Google képmegosztója

2016.10.13. 09:48

November 4-től a Google leállítja a népszerű panorámakép-tárhelyét, a Panoramiót. A helyszín alapú fotómegosztást kínáló platform felhasználóit a Google a saját térképszolgáltatása, a Maps felé terelgetné. A lépés körülbelül százmillió felhasználót érint.

A bejelentésnek a felhasználók nem örültek, de a Google már 2014-ben közölte, hogy nyugdíjazni fogják a Panoramiót. A hivatalos közlemény szerint a Google kivárta, hogy a felhasználók kérésének megfelelően elkészüljön a Maps közvetlen képmegosztási funkciója, illetve a Local Guide program, amivel a felhasználók térképadatokat is feltölthetnek a fotóikhoz.

A Panoramio archívuma egy éven át még elérhető lesz, de új képeket már nem lehet feltölteni. A Google arra bátorítja a felhasználókat, hogy kössék össze a profiljukat a Google Plusszal, így az elkészült fotók a Google Album Archive-ra kerülnek, és így automatikusan megkapjuk az ehhez szükséges tárhelyet is. A felhasználók természetesen exportálhatják a már elkészült fotóikat.

A Panoramiót Joaquín Cuenca Abela és Eduardo Manchón Aguilar fejlesztették 2005-ben. A Google két évvel később vásárolta föl a platformot, amikor a szolgáltatást még csak kétmillióan használták. A Google közölte, hogy a helyszín alapú panorámakép-megosztás továbbra is elérhető funkció marad, de az elkészült fotók a Google Mapsre fognak fölkerülni.  • Hírek
  • Csok