Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Szegedi Robotembertől a légpárnás Mars-járóig

IMG 2797
2017.06.09. 14:43

Szegedi Robotember, Robotkatica, Robonova 1 – több mint fél évszázadot ölelnek fel ezek a furcsa, valószínűleg kevesek által ismert nevek, a magyar droidfejlesztők kreativitásának bizonyítékai. Többek között velük is találkozhatnak az érdeklődők Szegeden, ahol a hazai robotika fejlődésébe lehet betekinteni a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) szerdán nyílt kamarakiállításának segítségével. A MI és a Robot című időszaki kiállításnak a Szent-Györgyi Albert Agora ad helyet a NJSZT állandó informatikatörténeti kiállításának keretein belül.

A június 7-től szeptember végéig látogatható kis tárlatot Alföldi István, az NJSZT ügyvezető igazgatója nyitotta meg, aki szerint korunk a mesterséges intelligencia és a robotika exponenciális sebességű fejlődésének utolsó szakaszába lépett, azaz innentől csak egyre meredekebb lesz az önálló gondolkodó gépek fejlődése, aminek többek között olyan csalhatatlan jelei vannak, mint például a góban győzedelmeskedő mesterséges intelligencia.

Alföldi István a kiállításról szólva azt azért jelezte, hogy a mesterséges intelligencia (MI) nem jelenik meg közvetlenül a tárlaton (a cím szójátékától eltekintve), a kiállítás inkább a jelenleg zajló forradalmi változások előzményeit mutatja be a robotfejlesztőktől kapott tárgyak és információs tablók révén (ez utóbbiak Forrai Ferenc grafikus alkotásai). A kiállításon magángyűjteményekből származó, zömében saját tervezésű és építésű robotok láthatók, amik sok esetben rangos robotikaversenyek nyertesei is egyben.

A kiállítás kétségkívül legérdekesebb – és egyben legnagyobb, konkrétan embermagasságú – darabja a Szegedi Robotember másolata. Muszka Dániel kibernetikus feltaláló alkotása 55 éve készült a szegedi Úttörőház részére, és ma már megmosolyoghatjuk egyszerű funkcióit, de akkoriban nagy szám volt, hogy automatikusan köszöntötte a látogatókat, és 24 előre betáplált kérdésre adott választ. Sajnos az eredeti bádogember már nincs meg, így csak idős alkotójának élményszerű beszámolója alapján tudjuk elképzelni, hogyan forgatta a fejét egy Wartburg ablaktörlőmotor segítségével.

Akit kicsit is érdekel a robotika, az valószínűleg nem fog unatkozni a tárlatot körülvevő állandó kiállításon sem: az NJSZT mint tudományos civil szervezet bámulatos infokommunikációs és számítástechnikai gyűjteményt tudhat magáénak, ami egy nem állami fenntartású múzeumtól kifejezetten szép örökségvédelmi teljesítmény.