Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Monitorra ragasztott cetlire firkálták a jelszót a rakétatámadással riogató hawaii ügynökségnél

2018.01.17. 17:34

Szombat reggel óriási riadalmat okozott Hawaii-on, hogy az embereket sms-ben arra figyelmeztették, hogy azonnal keressenek menedéket, mert rövidesen rakétatámadás éri a szigetet. A riasztásról rövidesen kiderült, hogy téves, kisebb pánikon kívül nem lett nagyobb baj.

David Ige kormányzó azzal magyarázta a történteket, hogy emberi mulasztás történt egy rutinfolyamat során, műszakváltás közben, és

egy alkalmazott véletlenül rossz gombot nyomott meg.

Az eset ráirányította a médiafigyelmet a téves riasztást kiküldő ügynökségre, a Hawaii Emergency Management Agencyre. Olyannyira, hogy előkerült egy tavaly júliusi fénykép, amit az Associated Press fotósa készített Jeffrey Wongról, a szervezet egyik műveleti vezetőjéről.

A fotón jól látható, hogy a Wong mögötti monitorra valaki egy post-it cetlin írta föl a géphez tartozó jelszót.

Persze, ez nem a téves rakétatámadás aktiválásához szükséges jelszó volt, csak egy, a géphez tartozó hozzáférési kód. Ezek után sokan megkérdőjelezték, hogy mennyire épeszűek ezek ott a katasztrófavédelemnél: hamis riasztásokat küldözgetnek, véletlenül rossz gombokat nyomogatnak meg, és post-it cetlire írják a jelszavakat?!

99586333 missle

Ennek ellenére ez még nem kapitális hiba. Amíg nem a kritikus infrastruktúrák jelszavait kezelik így, addig nincs közvetlen életveszély. Az adatbiztonsági szakértők szerint egyébként sem ördögtől való a gondolat, hogy felírjuk valahova a fontos jelszavakat – feltéve, hogy utána gondosan eltesszük azt a tárcánkba, biztosítva, hogy senki ne férjen hozzá.

Meg hát lássuk be: az atomtámadás olyan műfaj, ahol jobb a téves riasztás, mint a halálpontos előrejelzés. Ha a riasztórendszer hülyéskedik, azt rövid ijedtséggel megússzuk, egy észak-koreai nukleárisrakéta-támadást meg nem.

(Business Insider)