Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Monitorra ragasztott cetlire firkálták a jelszót a rakétatámadással riogató hawaii ügynökségnél

2018.01.17. 17:34

Szombat reggel óriási riadalmat okozott Hawaii-on, hogy az embereket sms-ben arra figyelmeztették, hogy azonnal keressenek menedéket, mert rövidesen rakétatámadás éri a szigetet. A riasztásról rövidesen kiderült, hogy téves, kisebb pánikon kívül nem lett nagyobb baj.

David Ige kormányzó azzal magyarázta a történteket, hogy emberi mulasztás történt egy rutinfolyamat során, műszakváltás közben, és

egy alkalmazott véletlenül rossz gombot nyomott meg.

Az eset ráirányította a médiafigyelmet a téves riasztást kiküldő ügynökségre, a Hawaii Emergency Management Agencyre. Olyannyira, hogy előkerült egy tavaly júliusi fénykép, amit az Associated Press fotósa készített Jeffrey Wongról, a szervezet egyik műveleti vezetőjéről.

A fotón jól látható, hogy a Wong mögötti monitorra valaki egy post-it cetlin írta föl a géphez tartozó jelszót.

Persze, ez nem a téves rakétatámadás aktiválásához szükséges jelszó volt, csak egy, a géphez tartozó hozzáférési kód. Ezek után sokan megkérdőjelezték, hogy mennyire épeszűek ezek ott a katasztrófavédelemnél: hamis riasztásokat küldözgetnek, véletlenül rossz gombokat nyomogatnak meg, és post-it cetlire írják a jelszavakat?!

99586333 missle

Ennek ellenére ez még nem kapitális hiba. Amíg nem a kritikus infrastruktúrák jelszavait kezelik így, addig nincs közvetlen életveszély. Az adatbiztonsági szakértők szerint egyébként sem ördögtől való a gondolat, hogy felírjuk valahova a fontos jelszavakat – feltéve, hogy utána gondosan eltesszük azt a tárcánkba, biztosítva, hogy senki ne férjen hozzá.

Meg hát lássuk be: az atomtámadás olyan műfaj, ahol jobb a téves riasztás, mint a halálpontos előrejelzés. Ha a riasztórendszer hülyéskedik, azt rövid ijedtséggel megússzuk, egy észak-koreai nukleárisrakéta-támadást meg nem.

(Business Insider)