Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Most már hivatalosan is milliárdos az Uber botrányhős alapítója

GettyImages-615682474
2018.01.19. 12:50

Hivatalosan is milliárdossá vált Travis Kalanick, az Uber társalapítója, miután a befektetők hozzájárultak, hogy mások is részesedést vásároljanak a cégből. Egy konzorcium, amit a japán Softbank vezet, 9,3 milliárd dollár értékben fektetett be meglévő és új Uber-részvényekbe.

Kalanick, aki 2017 júniusában távozott  az Uber ügyvezető igazgatói pozíciójából, 1,4 milliárd dollárnyi részvényt adott el. Noha papírforma szerint már régóta milliárdosnak számított, a részvények eladásával hivatalosan is azzá vált.

Kalanick távozását botrányok kísérték: vádolták szexista munkahelyi kultúra kialakításával, újságírók utáni nyomozással, ipari kémkedéssel, valamint azzal, hogy üzleti titkokat lopott a Google-től. Ennek ellenére továbbra is szorosan kötődik az Uberhez. Továbbra is igazgatói pozícióban van a vállalatnál, és a hírek szerint csupán a részvényei harmadát adta el – vagyis még mindig van körülbelül hárommilliárd dollárnyi értékpapírja.

A tőkeinjekció nagy segítség lesz az Ubernek, mivel az üzletük annak ellenére veszteséges, hogy világszerte hatalmas növekedést könyvelhettek el; a szolgáltatást egyre többen használják.

Az Uber szerint a megállapodás a részvényeseknek, az alkalmazottaknak és az ügyfeleknek is kedvez, mert ez csak az Uber pozícióját erősíti meg a piacon. A Softbank szerint a befektetők módfelett elégedettek a megállapodással, és készek segíteni az Ubert, hogy még nagyobb globális sikersztorivá válhassanak.

(BBC News)