Hortenzia, Gergő
8 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

A Samsung a csippiac új királya

2018.02.02. 08:56 Módosítva: 2018.02.02. 09:03

Az Intelt megelőzve a Samsung volt tavaly a világ legnagyobb csipgyártója a dél-koreai cég éves pénzügyi beszámolója szerint – írja a BBC.

A Samsung negyedik negyedévi nyeresége 12,3 billió dél-koreai von (2,8 billió forint) volt, ami nagyjából egybevágott az elemzői várakozásokkal. A cég további erősödést vár csipfronton az új csúcsmobiljuknak, a február 25-én érkező Galaxy S9-nek köszönhetően.

A cég az eredményei ismertetése mellett azt is bejelentette, hogy beszállnak a kriptovaluta-bizniszbe. Ez azt jelenti, hogy gyártani fognak egy kifejezetten a bitcoin és más kriptovaluták bányászásához igazított csipet.

A kriptovalutákról ebben a cikkünkben olvashat részletesebben. A fenti bejelentés megértéséhez az a lényeg, hogy aki ilyen virtuális valutákhoz akar jutni, az egyik lehetősége, hogy bányászni kezdi őket, vagyis a számítógépe(i) processzorteljesítményét az adott kriptovaluta mögötti rendszer szolgálatába állítja, és bonyolult számításokat végeztet vele. Ehhez hatalmas számítási teljesítményre van szükség, nem csoda, hogy mára külön iparág épült a bányászatra.

A bányászathoz ma leginkább grafikus processzorokat lehet használni, így a bányászipar szépen fel is zabálja ezeket a csiptípusokat – nem csoda, hogy a szintén grafikus processzorokat használó videojátékos közösség különösen gyűlöli ezt az egész kriptovalutásdit, hiszen nekik szinte már nem is marad megvásárolható csip a piacon.

Ha a Samsung a világ legnagyobb csipgyártójaként beszállna a kifejezetten erre a célre dedikált csipek előállításába (ahogy más gyártók is terveznek már ilyesmit), az segíthetne ezen a problémán is. A cég egyelőre nem árult el részleteket a megoldásáról, de dél-koreai sajtóértesülések alapján annyit lehet sejteni, hogy alkalmazásspecifikus integrált áramköröket fognak használni. Ezek olyan speciális csipek, amelyeket egy-egy konkrét feladathoz igazítanak hozzá – ebben az esetben a kriptovaluta-bányászathoz.