Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A hangsebesség tízszeresével repeszt az új orosz rakéta

2018.03.11. 12:50

Az orosz hadsereg tesztelte a tengeri célpontok ellen kifejlesztett Kinzsal típusú rakétáját. A teszt során a MiG–31 elfogó vadászgépről indított hiperszonikus rakéta megsemmisítette a kijelölt célpontot a gyakorlótéren.

A MiG–31 a déli katonai körzet egyik repülőteréről szállt fel gyakorló őrjáratra. A teszttel megerősítették a Kinzsal taktikai és műszaki jellemzőit. Az orosz védelmi tárca szerint a hiperszonikus, a radarok által nehezen észlelhető és remekül manőverező ballisztikus rakéta hatótávolsága több mint 2000 kilométer.

A MiG–31-esből indított, a hangsebesség tízszeresével haladó Kinzsal rendszerrel az év eleje több mint 250 tesztet hajtottak végre több napszakban, változatos időjárási feltételek mellett.

A Kinzsal létezését – több más támadófegyverével együtt – március 1-jén jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök a parlament két háza előtt elmondott éves beszédében. A fegyverrendszerek fejlesztését Putyin azzal indokolta, hogy az Egyesült Államok egyoldalúan kilépett az 1972-ben megkötött ABM-szerződésből, ami a rakétavédelmi rendszereket korlátozta, és ma egy globális rakétavédelmi rendszer kiépítésével próbálják aláásni az amerikai-orosz katonai egyensúlyt.

(MTI)