Andrea, Ilma
4 °C
12 °C

A hangsebesség tízszeresével repeszt az új orosz rakéta

2018.03.11. 12:50

Az orosz hadsereg tesztelte a tengeri célpontok ellen kifejlesztett Kinzsal típusú rakétáját. A teszt során a MiG–31 elfogó vadászgépről indított hiperszonikus rakéta megsemmisítette a kijelölt célpontot a gyakorlótéren.

A MiG–31 a déli katonai körzet egyik repülőteréről szállt fel gyakorló őrjáratra. A teszttel megerősítették a Kinzsal taktikai és műszaki jellemzőit. Az orosz védelmi tárca szerint a hiperszonikus, a radarok által nehezen észlelhető és remekül manőverező ballisztikus rakéta hatótávolsága több mint 2000 kilométer.

A MiG–31-esből indított, a hangsebesség tízszeresével haladó Kinzsal rendszerrel az év eleje több mint 250 tesztet hajtottak végre több napszakban, változatos időjárási feltételek mellett.

A Kinzsal létezését – több más támadófegyverével együtt – március 1-jén jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök a parlament két háza előtt elmondott éves beszédében. A fegyverrendszerek fejlesztését Putyin azzal indokolta, hogy az Egyesült Államok egyoldalúan kilépett az 1972-ben megkötött ABM-szerződésből, ami a rakétavédelmi rendszereket korlátozta, és ma egy globális rakétavédelmi rendszer kiépítésével próbálják aláásni az amerikai-orosz katonai egyensúlyt.

(MTI)