Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyártósorból tulajdonos: Kína amerikai tech-cégeket vásárol fel

2018.03.28. 15:50

A techóriásokra is már bőven vonatkozó kínai terjeszkedés, az Amerika és Kína közötti versenyfutás, a kereskedelmi háborúk és az informatikai adatok nemzetbiztonsági vonatkozásai miatt egyaránt jelentős a nagy felvásárlásról szóló hír: a Foxconn a Sharp felvásárlása után megvásárolja a Belkin Internationalt, és vele a Wemót meg a többek között a világ egyik vezető routermárkáját, a Linksyst.

Ha ez így nem mondana túl sokat, pár háttérinfó: a Foxconn Kína legnagyobb magánkézben lévő munkaadója, 1,4 millióan dolgoznak náluk, ezzel a világon is a harmadikok, csak a Walmart és a McDonald's előzi meg őket. Sencseni óriásüzemüket Foxconn-városnak is szokták hívni, itt közel félmillióan dolgoznak. A munkakörülmények nem éppen ideálisak, néhány éve a nyugati sajtó leginkább a munkásaik közötti öngyilkossági járvánnyal foglalkozott – a helyzet érdemi javítása helyett erre azt a megoldást találták ki, hogy védőhálókat függesztettek ki a gyárépületeikre, hogy ne tudjanak kiugrani, meg aláírattak egy nyilatkozatot a melósaikkal, hogy nem fogják megölni magukat munkaidőben.

A Foxconn elsőszámú partnere az Apple, ők szerelik össze az iPhone-ok zömét, de mások is náluk gyártanak, például a Belkin is. Na őket vásárolják most meg 866 millió dollárért, amibe nem nehéz tágabb folyamatokat belevizionálni: Kína összeszerelőüzemből egyre inkább tulajdonos akar lenni, és megpróbálnak több nagy nyugati tech vállalatot is felvásárolni. Ugyanezt teszik egyébkként a japán cégekkel is; iPhone-bérrabszolgaság helyett minden irányban előre menekülnek.

A Belkin, mint az IT Café írja, „különböző hasznos, jellemzően hálózati kiegészítőket gyárt, míg a Linksys a vezeték nélküli routerek piacán tekinthető erős szereplőnek. Az üzlet harmadik részének számító Wemo az okosotthonok piacán lavíroz”.

Ez annyiban is érdekes lehet, hogy például a router-világpiac egyik meghatározó szereplőjének megszerzésével felmerülhet, hogy a Nyugat mennyire fogja biztonságban érezni az internetes adatforgalmát biztosító eszközöket, ha azokat egy kínai vállalat gyártja – ez azért adatbiztonsági kérdéseket is felvethet. Igaz, a Foxconn nem kínai, hanem tajvani kézben van, de nagyon sok minden Kínához köti. Az sem mellékes, hogy Kína egyre inkább próbálja a tajvani cégeket átcsábítani magához; március elején feltűnően gyorsan döntöttek a Foxconn tőzsdei bevezetéséről is Kínában, ami szintén erre utal.

GettyImages-903998358
Fotó: Alex Wong / Getty Images Hungary

Az egész ügylet tágabban a Kína és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi háborúval is összefügg. Trump az Apple-t és más IT-cégeket is többször bírált amiatt, hogy Amerika helyett Kínában termelnek; az amerikai piac biztosítása miatt pedig a Foxconn tavaly nyáron úgy döntött, hogy Wisconsinban épít 10 milliárd (!) dollárért egy óriásüzemet.

A mostani felvásárlást még a külföldi beruházásokat felügyelő amerikai bizottságnak (CFIUS) is jóvá kell hagynia, hiszen a Belkin is az Egyesült Államokban bejegyzett cég, amit most egy tajvani vállalat szeretne felvásárolni. Még nem tudjuk, erre áldásukat adják-e, Trump tavaly mindenesetre a Foxconn elnökével személyes tárgyalt; kérdés, a mostani akvizíció hogy illeszkedik a terveikbe. Amennyiben az üzlet végbemegy, akkor a Belkin International a Foxconn leányvállalatként folytatja tovább a tevékenységét.

(Borítókép: A Foxconn gyára  Sencsenben - fotó:  Qilai Shen / Bloomberg / Getty Images Hungary)