Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A koronatanú: az Apple Watch

2018.04.04. 10:20

Az ausztrál rendőrség egy Apple Watch okosóráról gyűjtött adatokat használt bizonyítékként egy gyilkossági ügy tárgyalásánál. Az áldozat, az 57 éves Myrna Nilsson a csuklóján hordta az órát, amikor 2016 szeptemberében meggyilkolták adelaide-i otthonában. Menyét, Caroline Nilssont azzal gyanúsítják, hogy közrejátszhatott a gyilkosságban.

Nilsson a rendőrségnek azt mondta, hogy az anyósát egy csoport férfi autóval követte a házáig. Állítása szerint azt hallotta, hogy az anyósa nagyjából húsz percen át veszekedett a férfiakkal a ház előtt, de nem hallotta, amikor megölték, mert csukva volt a konyhaajtó.

Egy szomszéd riasztotta a rendőrséget, miután a láthatóan felzaklatott Nilsson este 10 óra körül előkerült a házból. Nilsson a rendőrségnek azt mondta, hogy a támadók megkötözték, és csak azután tudott kiszabadulni, hogy a támadók elmentek.

Myrna Nilsson
Myrna Nilsson
Fotó: Twitter

A gyilkossággal foglalkozó ügyész, Carmen Matteo viszont úgy látja, hogy Nilsson bűnrészes lehetett a gyilkosságban. Szerinte az Apple Watch kulcsfontosságú bizonyítékkal szolgálhat arról, hogy a gyanúsított megpróbálta félrevezetni a rendőrséget.

Az ilyen típusú órának [...] olyan szenzorai vannak, amikkel nyomon követhető a viselője mozgása [...] és a szívverést is figyeli.

Az ügyészség szerint az óra által rögzített adatok arra utalnak, hogy a viselője először sokkot kapott, majd elvesztette az eszméletét.

Az áldozatot 6 óra 38 perckor támadhatták meg, és 6 óra 45 percre biztosan halott volt. [..] Ha ezt elfogadjuk bizonyítékként, az ellentmond a vádlott véleményének, miszerint az áldozat és a férfiak nagyjából húsz percig veszekedtek a mosókonyha előtt. A vádlott jóval 10 óra után szabadult ki a házból, és ha elfogadjuk bizonyítékként az Apple Watch adatait, ez több mint három órával az áldozat halála után történt.

Oliver Koehn bíró elutasította Nilssen óvadékkérelmét az ügyészség állításainak megalapozottságára hivatkozva. A tárgyalás júniusban folytatódik.

(BBC News)