Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Saját operációs rendszert fejleszt a Huawei

2018.04.30. 19:24

Saját mobil operációs rendszeren dolgozhat a Huawei – írja a BGR.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a Huawei felkészülhet arra az eshetőségre, ha dobni kényszerülne a ma használt Androidot – ami azért lenne jelentős lépés, mert a kínai cég a világ harmadik legnagyobb mobilgyártója, egyben a Samsung mögött a második legnagyobb androidos gyártó, a kiesése pedig az Androidot fejlesztő és a rendszerbe épített saját appjai után licencdijat szedő Google-t is kellemetlenül érinthetné.

(A Huawei – és a testvércég Honor – telefonjain már most is egy saját rendszer, az EMUI fut, de ez nem önálló operációs rendszer, csak egy Androidra húzott saját fejlesztésű felület.)

A South China Morning Post szerint a Huawei már 2012 óta fejlesztgeti a saját operációs rendszerét. Akkoriban kezdődött az amerikai kormány keménykedése a Huaweijel és egy másik nagy kínai mobilgyártóval, a ZTE-vel szemben.

A Huawei közleménye szerint ők nagyon is boldogok jelenleg az Androiddal, és "belátható időn belül" nem terveznek saját rendszert kiadni. Ugyanakkor ha folytatódnak a sorozatos amerikai tiltások, akár arra is kényszerülhetnek, hogy az amerikai Google által fejlesztett Android helyett új opció után nézzenek. Erre a legrosszabb forgatókönyvre készülve indult a saját rendszer fejlesztése.