Árpád
-2 °C
4 °C

Elektromos bringákkal tér vissza az Uber

2018.06.07. 08:38

Ha az Ubert kirúgják az ajtón, visszamászik az ablakon. Az autós fuvarmegosztó szolgáltatásával már több európai nagyvárosból, például Budapestről is kitiltott cég bejelentette, hogy elektromoskerékpár-bérleti szolgáltatást indít Németországban.

Dara Khosrowshahi, az Uber vezérigazgatója egy berlini konferencián jelentette be a JUMP nevű közösségi közlekedési szolgáltatás megkezdését "a német piac iránti elkötelezettség jeleként" – írja az MTI.

Németország jól mutatja, milyen is lenne az új Uber. Az önkormányzatokkal és a városok vezetésével együttműködve szeretnénk üzleti modellünket működőképessé tenni

– mondta. Az "új Uber" kitétel arra utal, hogy a cég az utóbbi pár évben botrányt botrányra halmozott, tavaly júniusban le is mondott a balhék fókuszpontjában álló Travis Kalanick vezérigazgató, Khosrowshahit augusztusban nevezték ki, hogy tegyen rendet és állítja új pályára az Ubert.

Az Uber beugrik az ebike-piacra

Az Uber azzal a szándékkal vásárolta meg a JUMP elektromosbicikli-bérleti vállalatot, hogy saját fuvarmegosztó alkalmazásába vonjon össze minden városi tömegközlekedési megoldást, legyen szó buszokról, autókról, bringákról vagy akár vonatokról is.

A JUMP dokkolóállomások nélküli elektromosbringa-megosztó szolgáltatása már működik San Franciscóban és Washingtonban. A szolgáltatást a nyár vége felé indítják el Berlinben, majd az elkövetkező hónapokban további európai városokban is.

A kerékpármegosztó szolgáltatások eredetileg Kínából indultak világhódító útjukra, de már amerikai és európai startupok is igyekeznek lépést tartani a terjeszkedő kínai cégekkel. Olyannyira, hogy a sok szolgáltató parkoló bérbringái egyes városokban már akadályozzák is a járdákon a közlekedést.

Berlinben már működik egy elektromos robogók kölcsönzését lehetővé tevő, Coup nevű szolgáltatás is, amelyet tavaly nyáron mi is teszteltünk, az idén januári Las Vegas-i CES-en pedig megnéztük, hol tart az elektromos bringák fejlesztése.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?