Árpád
-2 °C
4 °C

Újabb Facebook-baki: 14 millió felhasználó posztjait láthatta akárki

2018.06.08. 09:23

A Facebook egy hiba miatt véletlenül átállította az új bejegyzések posztolásakor javasolt láthatósági alapbeállítást, így az érintett 14 millió felhasználó májusban több mint egy héten át potenciálisan ország-világgal oszthatta meg, amit csak a szűk ismerősi körének szánt – írja a Techcrunch.

A baki nem azt jelenti, hogy ezeknek a felhasználóknak az összes posztja mindenképpen nyilvános volt, ezt továbbra is átállíthatták manuálisan a közzététel előtt. (A korábbi posztokat pedig a hiba nem érintette.) A hiba ugyanakkor azért kínos, mert a Facebook beállításai között mindenki megadhatja, mi legyen a posztjai alap láthatósági beállítása, így joggal feltételezheti, hogy ha itt azt adja meg, hogy csak az ismerősei láthassák, amit a falán megoszt, akkor nem kell minden egyes bejegyzés előtt ellenőriznie, hogy valóban ez-e a helyzet.

A hiba május 18. és 22. között élt, de a Facebooknak csak 27-ére sikerült visszaállítania a korábbi alapbeállításokat. Most pedig minden érintettet értesítenek, hogy csekkolja a beállításait. A zavart az okozta az erőben, hogy a Facebook egy új funkciót fejlesztett, de annak a beállításait véletlenül az összes új poszt megkapta.

Eddig nem a Facebook éve 2018.  A márciusban kirobbant Cambridge Analytica-botrány óta sorra jönnek elő a céget hasonlóan kellemetlenül érintő ügyek: mint kiderült, több millió ember érzékeny adataihoz    férhetett hozzá    éveken keresztül gyakorlatilag bárki, több száz app    problémásan kezelte    az adatokat, a Facebooknál dolgozók jelszó nélkül is    be tudnak lépni    a fiókunkba, és amúgy is    sok tízmillió kamuprofillal   van teleszemetelve az oldal. Június elején pedig kiderült, hogy    a cég még évekkel ezelőtt legalább 60 különböző hardvergyártó cégnek adott az eddig ismertnél sokkal mélyebb hozzáférést a felhasználói adataihoz, köztük kínai gyártóknak is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?