Árpád
-2 °C
4 °C

Eljött a letölthető lőfegyverek kora

2018.07.23. 19:58

A Trump-adminisztrációnak hála augusztus 1-jétől bárki előállíthatja 3d nyomtatással a saját lőfegyverét – írja a Guardian.

Az otthon nyomtatható legális fegyver egy per eredménye, amelyben a fegyver tervezője megegyezett az amerikai állammal. Cody Wilson, a Texasi Egyetem joghallgatója egy Felszabadító fantázianevű műanyag kézifegyver tervrajzát rakta fel az internetre még 2013-ban, ami a külügyminisztérium szerint kimerítette a fegyverexport tilalmának megsértését, ezért letiltották.

Wilson viszont beleállt a történetbe és perre ment, mert szerinte a fegyvertervét és annak közzétételét védi az amerikai alkotmány első kiegészítése, amely az Egyesült Államokban hagyományosan a szólásszabadság sarokköve.

Hivatalosan is eljött a letölthető fegyverek kora

– közölte a döntés után a Defense Distributed nevű nonprofit szervezet, amelyet Wilson hozott létre, hogy ezen keresztül fegyvereladásokból finanszírozza a jogi harcát.

Wilson terveit ezentúl bárki letöltheti, és egy 3d nyomtató segítségével akár otthon is előállíthatja a fegyvert, nagyrészt a nyomtatóba tölthető műgyantából. Az ütőszeg az egyetlen alkatrész, amelynek fémből kell lennie, hogy a fegyver megfeleljen a fegyverek felderíthetőségéről szóló 1988-as törvénynek.

A döntést értelemszerűen a fegyverlobbi ünnepli, a fegyvertartás szigorúbb szabályozásáért küzdő aktivisták pedig óriási hibának tartják.

Az amerikai fegyvertartás szabályozása körüli harcról legutóbb ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?