Endre, Elek
14 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Az Intelhez is megpróbáltak betörni

2010.02.25. 14:53
Egyre több jel mutat arra, hogy januárban összehangolt kibertámadást indítottak amerikai nagyvállalatok ellen. Most az Intel jelzett ilyen támadást.

Nem sokkal a Google rendszerei ellen végrehajtott, komoly médiavisszhangot kiváltó támadásokat követően az Intel számítógépes hálózatába is megpróbáltak betörni – derül ki a csipgyártónak az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez (SEC) benyújtott jelentéséből.

A közzétételben ez olvasható: „Rendszeresen próbálnak meg idegenek az interneten keresztül illetéktelenül hozzáférni az informatikai rendszereinkhez, többek között arra jogosult személyeknek kiadva magukat vagy rejtett szoftverek telepítésével. E kísérletek – melyek indítéka lehet ipari vagy egyéb kémkedés, illetve állhatnak mögöttük a vállalatnak, a termékeknek vagy a felhasználóknak ártani akaró hackerek – esetenként sikerrel járnak. A legutóbbi komoly támadásra 2010 januárjában került sor, nagyjából egy időben a Google által bejelentett, nagy nyilvánosságot kapott esettel.”

Amint arról többször beszámoltunk, a Google kezdetektől fogva arról beszélt, hogy a rendszereit Kínából támadták, és az internetvállalat szerint egy legalább húsz cégre kiterjedő összehangolt attakról volt szó. Az Intel most semmiféle feltételezést nem fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy kik állhatnak az akció mögött, vagy mi lehetett annak a célja.

A New York Times ugyanakkor úgy tudja, hogy az Intel egyike annak a több mint harminc amerikai nagyvállalatnak, melyek egy összehangolt informatikai támadás célpontjai voltak. Ezek között van a Google mellett az Adobe Systems, a Juniper Networks, a Motorola és a Yahoo! is. A processzorgyártó szóvivője, Chuck Mulloy szerint nem zárható ki annak a lehetősége, hogy az időzítésen túl más hasonlóság is van a cégét és a Google-t ért attakok között. Az incidens során az Inteltől nem került ki szellemi tulajdon – tette hozzá.