Jenő
-3 °C
6 °C

Irániak voltak a NASA-t támadó hekkerek

2012.05.24. 16:40

Iráni diákok voltak a NASA szervereit megtámadó hekkerek, akik személyes felhasználásra szánt dokumentumok ezreit szerezték meg. A Cyber Warriors TEam nevű csapat május 16-án hozta nyilvánosságra a Pastebinen, hogy felfedezték az SSL titkosítás sebezhető pontját, és több ezer NASA kutató emailjeihez és felhasználói profiljához fértek hozzá.

A hekkerek rossz angolsággal megfogalmazott üzenetükben kitértek rá, hogy a biztonsági rés még mindig létezik, így semmi akadálya annak, hogy mások további, akár rosszindulatú támadásokat indíthassanak a NASA ellen. A csoport tagjai szerint ezek a támadások ráadásul nehezen észlelhetők, mivel minden illetéktelen behatolás után könnyen eltüntethetők a nyomok.

A Kapersky Lab kutatói elmagyarázták, hogy a Cyber Warriors független iráni diákokból álló csoportja HTTPS protokoll szkennert használt a NASA biztonsági rendszerében található hiányosságok automatikus azonosítására. A támadók ígérete szerint a későbbiekben egy videót is nyilvánosságra hoznak, amelyen bemutatják, hogy sikerült feltörniük a NASA adatbázisát.

Titkos adatokat is loptak már a NASA-tól

A NASA-nak már korábban is szembe kellett néznie mások támadásaival. Ezek többnyire arra irányultak, hogy felfedjék a biztonsági rendszer hiányosságait, vagy titkos dokumentumokhoz férjenek hozzá. Májusban a NASA és az Európai Űrügynökség (ESA) is elismerte, hogy az Unknowns (Ismeretlenek) nevű csoport sikeresen bejutott a szervereikre. Az Unknowns csapata nem szivárogtatott ki bizalmas anyagokat, de felhívta az érintett szervezetek figyelmét a biztonsági hiba javításának szükségességére. Kevésbé volt jóindulatú a Tinkode nevű román hekker, aki 2011 áprilisában feltörte a NASA Goddard Center szervereit, és szigorúan titkos műholdfelvételekhez jutott hozzá.

2012 februárjában a NASA vezető felügyelője, Paul K. Martin beszámolt róla, hogy elloptak 2011 márciusában elloptak egy hordozható számítógépet, ami a Nemzetközi Űrállomás vezérléséhez szükséges algoritmusok elvesztéséhez vezetett. A laptop azonban csak egyike volt annak a 48 hordozható számítógépnek, amelyeket 2009 és 2011 között loptak el az űrügynökségtől.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?