Irániak voltak a NASA-t támadó hekkerek

2012.05.24. 16:40

Iráni diákok voltak a NASA szervereit megtámadó hekkerek, akik személyes felhasználásra szánt dokumentumok ezreit szerezték meg. A Cyber Warriors TEam nevű csapat május 16-án hozta nyilvánosságra a Pastebinen, hogy felfedezték az SSL titkosítás sebezhető pontját, és több ezer NASA kutató emailjeihez és felhasználói profiljához fértek hozzá.

A hekkerek rossz angolsággal megfogalmazott üzenetükben kitértek rá, hogy a biztonsági rés még mindig létezik, így semmi akadálya annak, hogy mások további, akár rosszindulatú támadásokat indíthassanak a NASA ellen. A csoport tagjai szerint ezek a támadások ráadásul nehezen észlelhetők, mivel minden illetéktelen behatolás után könnyen eltüntethetők a nyomok.

A Kapersky Lab kutatói elmagyarázták, hogy a Cyber Warriors független iráni diákokból álló csoportja HTTPS protokoll szkennert használt a NASA biztonsági rendszerében található hiányosságok automatikus azonosítására. A támadók ígérete szerint a későbbiekben egy videót is nyilvánosságra hoznak, amelyen bemutatják, hogy sikerült feltörniük a NASA adatbázisát.

Titkos adatokat is loptak már a NASA-tól

A NASA-nak már korábban is szembe kellett néznie mások támadásaival. Ezek többnyire arra irányultak, hogy felfedjék a biztonsági rendszer hiányosságait, vagy titkos dokumentumokhoz férjenek hozzá. Májusban a NASA és az Európai Űrügynökség (ESA) is elismerte, hogy az Unknowns (Ismeretlenek) nevű csoport sikeresen bejutott a szervereikre. Az Unknowns csapata nem szivárogtatott ki bizalmas anyagokat, de felhívta az érintett szervezetek figyelmét a biztonsági hiba javításának szükségességére. Kevésbé volt jóindulatú a Tinkode nevű román hekker, aki 2011 áprilisában feltörte a NASA Goddard Center szervereit, és szigorúan titkos műholdfelvételekhez jutott hozzá.

2012 februárjában a NASA vezető felügyelője, Paul K. Martin beszámolt róla, hogy elloptak 2011 márciusában elloptak egy hordozható számítógépet, ami a Nemzetközi Űrállomás vezérléséhez szükséges algoritmusok elvesztéséhez vezetett. A laptop azonban csak egyike volt annak a 48 hordozható számítógépnek, amelyeket 2009 és 2011 között loptak el az űrügynökségtől.  • Hírek
  • Hírek