Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Los Alamos letiltva

2004.07.21. 14:31
A nukleáris titkokat is kezelő Los Alamos kutatóintézetet azonnali hatállyal kizárta az amerikai energetikai tárca a titkos megbízatásokból. Az intézkedés a feltárt biztonsági hiányosságok korrigálásáig marad érvényben.
Spencer Abraham amerikai energetikai miniszter közleményben jelentette be, hogy az amerikai Los Alamos nukleáris kutatóintézetet azonnali hatállyal kizárja a titkos munkákból.

Kyle McSlarrow miniszterhelyettes a tárca más vezetőivel közösen hétfőn kereste fel a New Mexicó-i kutatóintézetet. Tapasztalataik szerint az atomtitkok őrzésével megbízott intézetben gyakran figyelmen kívül hagyják a biztonsági előírásokat, jelentette ki Abraham.

Oda lehet a hosszabbítás
A Los Alamos kutatóintézetet az amerikai energetikai tárca alá tartozó National Security Administration megbízásából a California egyetem működteti.
Az újabb botrány már azért is kellemetlen az egyetem számára, mert a minisztérium a kutatóintézet működtetésére újabb pályázatot írt ki.

A 60 évre szóló eredeti megbízatás ugyanis 2005-ben lejár. A különböző botrányok, balesetek és meghibásodások pedig nem javítják az egyetem esélyeit a megbízatás meghosszabbítására.

A minisztérium részéről a titkos megbízatások addig függőben maradnak, amíg a vizsgálatok megnyugtató eredménynel nem zárulnak. A legfontosabb intézkedések közé tartozik, hogy a legutóbb eltűnt adathordozók kezelésével kapcsolatos tevékenységek minden lépését ellenőrizhetővé kell tenni.

Felszívódó anyagok

A hét végén vált ismertté, hogy a Los Alamos kutatólaboratóriumban ismét bizalmas anyagokat tartalmazó adathordozók után kutatnak. Ez már a harmadik eset 2000 óta, hogy a híres kutatóintézetből több gigabájtos adathordozók tűnnek el.

Az intézet igazgatója, Peter Nanos azzal fenyegette meg munkatársait, hogy a titkos adatok elvesztésével járó újabb eset minden érintettjét azonnal kirúgják.

Beesett valahova

Július 7-én a kutatóintézet belső vizsgálata megállapította, hogy a hadászati fizikával foglalkozó részlegből eltűnt két nagy kapacitású adathordozó. A "titkosított hordozható elektronikus médium" (Classified Removable Electronic Media, CREM) névre hallgató speciális tárolók felkutatására szervezett keresőakciók rendre sikertelenül zárultak.

Tavaly decemberben titkos adatokat tartalmazó kilenc lemeznek és egy merevlemeznek kelt lába. Ezt megelőzően 2000 júniusában vált ismertté, hogy Los Alamos egyik szigorúan őrzött részlegéből bizalmas anyagokat tartalmazó lemezek tűntek el. Később ezeket szerencsésen megtalálták az egyik fénymásoló mögött.

Internetes szivárgás

Az is most vált ismertté, hogy a kutatóintézet munkatársai meg sem becsülhető darabszámban titkos minősítésű emaileket továbbítottak nem biztosított levelezőrendszereken keresztül.

A hét elején a kutatóintézet egyik szóvivője megerősítette a Los Angeles Times erre vonatkozó értesüléseit. Szavai szerint hasonló tévedés korábban is történt már, és a megismétlődését sajnos a jövőben sem lehet kizárni. 7800 munkatárs és több ezer látogató kutató mellett ugyanis nem lehetséges mindig pontosan elvégezni az emailek titkosítási besorolását.

A képviselő vizsgálódott

A kutatóintézetet a múlt héten felkereső Joe L. Barton texasi republikánus kongresszusi képviselő szerint a két hiányzó adathordozót valószínűleg csupán házon belül keverték el, és nem eltulajdonították, írta a New York Times.

A biztonsági hiányosságok kivizsgálását saját kezébe vevő képviselő szerint az intézet illetékesei biztosak benne, hogy eset nem áll összefüggésben kémkedéssel.

A kongresszus kicsit unja

Ezt a lehetőséget azonban még nem zárhatták ki teljesen, és ennek megfelelően komolyan aggódnak amiatt, hogy a hadászati fizikai részleg kutatási eredményeit tartalmazó lemezek kikerülnek a nagyvilágba.

Ha a lemezek rossz kezekbe kerülnek, az nem lenne épületes hatással az USA nemzetbiztonságára nézve, jelentette ki Barton. A képviselő elmondta, hogy "a kongresszus már torkig van" a biztonsági hiányosságokkal.

Szerinte az újabb lemezek eltűnése arra utal, hogy nem szűntek meg a rendkívüli biztonsági kockázatok Los Alamosban, a két fő amerikai nukleáris kutatóközpont egyikénél.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!