Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Államtitkok tűntek el Los Alamosból

2004.05.24. 17:25
Az Los Alamos-i amerikai nemzeti laboratóriumban, amely az Egyesült Államok legfontosabb nukleáris fegyverlaboratóriuma, elveszett egy titkos adatokat tartalmazó merevlemez. Ezzel újra a figyelem középpontjába kerültek a laboratórium vezetői, akik még nem is eszméltek a hosszú évek botrányai és a sokat bírált biztonsági hiányosságok után, írja a Wired magazin.
A rejtélyes ügy utolsó epizódja csütörtökön zajlott, amikor Los Alamosban beismerték, hogy a múlt hétfői ellenőrzés óta nem találnak államtitkokat tartalmazó adathordozókat. A kutatóintézet bírálói mégis úgy vélik, a nukleáris fegyver-laboratórium dolgozói valótlanságokat állítanak. "Nem képesek megérteni? Ugyanazt a régi testületi vonalat nyomják: "Ezek nem mi vagyunk, ez a rendszer.' Mi történne, ha bárkinek lenne gerince ahhoz, hogy kiálljon és beismerje, hogy valamit elrontottak" - nyilatkozta Glenn Walp, a Los Alamos-i biztonsági tanácsadóból a laboratóiumot támadó ellenzékivé avanzsált szakértő.

Rendszeresen eltűnnek az államtitkok

A számítógép-biztonság mindig is problémát jelentett az intézet számára. 2001-ben két hiányzó, nukleáris fegyverek terveit tartalmazó adathordozóra leltek egy Los Alamos közelében található fénymásolóban. A jelenlegihez hasonló államtitkokat tartalmazó merevlemezeknek kelt lába 2002 januárjában, novemberében és 2003 januárjában is. Tavaly decemberben a laboratórium igazgatója, Pere Nanos több dolgozót is "fizetett nyomozati szabadságra" száműzött, amikor további tíz titkos lemez tűnt el.

Szüntessék be a hordozható lemezek használatát!

Két évvel ezelőtt Spencer Abraham energiaügyi miniszter felkereste Los Alamost és más nukleáris laborokat is azzal a céllal, hogy 2009-ig szüntessék be a hordozható meghajtók és diszkek használatát, "lemezmentes környezetet" biztosítva. Danielle Brian, a kormányzati nukleáris felügyelő szerv vezetője túlságosan engedékenynek ítélte a miniszter kérését, úgy véli, az Abraham által adott öt év túlságosan hosszadalmas. "Azonnali változtatásokra lenne szükség és a Los Alamos-i helyzet lenne az elsődleges", fogalmazott.

A laboratórium ugyan már hatvan százalékkal lecsökkentette hordozható lemezeinek számát, azonban Brian szerint ez korántsem elegendő. "Még mindig rengeteg adathordozó van, amit elveszthetnek", nyilatkozott.