Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Kiszivárgott a Cisco-forráskód?

2004.05.17. 11:51
Egy orosz weboldal szerint hackerek ellopták a Cisco legújabb hálózati szerverének teljes forráskódját. A cég egyelőre nem erősítette meg az értesülést, de bejelentették, hogy vizsgálják az ügyet.
A számítógépes biztonsággal foglalkozó Securitylab.ru orosz weboldal szerint kiszivárgott a Cisco IOS 12.3 és 12.3t verziószámú operációs rendszereinek forráskódja, írta az Eweek.com.

Bizonyíték

A lap szerint egy hacker múlt héten betört a cég belső hálózatába, és eltulajdonított 800 megabájtnyi kódot. A hacker egy irc-csatornán jelentette be tettét, és 2,5 megányi kódot meg is osztott bizonyítékként.

Az IOS 12.3 a Cisco népszerű operációs rendszerének legújabb változata, a cég hálózati termékeiben használják, például az otthoni és kisvállalati 800-as routerekben, a nagyobb 3700-asokban és az internetes gerinchálóban használt 7000-esekben is. Az 1700-as, 2500-as, 2600-as és 3600-as verziószámú routerekben szintén ez a szoftver fut.

A Securitylabs.ru részleteket közölt a kódból, melyekben Ole Troan és Kirk Lougheed programozók neve is szerepelt. A News.com szerint mind a ketten a Cisco alkalmazottai.

Fenyegetés

Ha a hír igaznak bizonyul, az nem csak a Cisco-felhasználókat veszélyezteti, de az egész internetre fenyegetést jelenthet.

A Microsoft NT 4.0 és a Windows 2000 forráskódja egy részletének pár hónappal ezelőtti kiszivárgása végül nem vezetett biztonsági problémákhoz. A mostani eset annyiban más, hogy a legfrissebb verzióról van szó, és ezúttal a teljes kódot sikerült megszerezni, ami miatt jóval nagyobb a veszély. Az is igaz viszont, hogy a támadók kevésbé foglalkoznak a hálózati eszközökkel, és a Cisco tavaly júliusban nyilvánosságra hozott nagyobb biztonsági rése sem vezetett végül támadásokhoz.

A Cisco csak hétfőn volt hajlandó nyilatkozni az esetről, akkor is csak annyit, hogy már vizsgálják az ügyet, közölte a News.com.