Benedek
-5 °C
5 °C

Kiszivárgott a Windows 2000 forráskódja

2004.02.13. 10:36
A P2P hálózatokon és IRC csevegőszobákban megjelent kódok segítségével a hackerek könnyebben hozzáférhetnek a Microsoft rendszereit futtató gépekhez. A vállalat ezen a héten másodszor jelentett be kritikus biztonsági hibát.
A Microsoft szigorúan őrzi szoftvereinek a forráskódját, a védelmi rendszere azonban láthatóan nem tökéletes. A redmondi órásvállalat egyelőre nem tudta megmondani, hogy pontosan mely részletek szivárogtak ki az internetre, és azt sem tudják, hogy kik férhettek hozzá, írta a BBC.

Egy biztos: a hackerek a kódok segítségével könnyebben megtámadhatják a Windowst futtató számítógépeket, és a versenytársak jobban megismerhetik a Microsoft rendszereinek belső működését. A Cnet információi szerint a 203 megabájtos fájl nem a teljes forráskód, hiszen a teljes forráskód körülbelül negyven gigabájtos.

Súlyos hibák

A Microsoft ezen a héten már másodszor jelentett be súlyos biztonsági hibát a rendszereiben. A vállalat szerdán egy igen komoly biztonsági hiányosságra hívta föl a felhasználók figyelmét, amely több százmillió rendszert érint világszerte.

Most a Windows 2000 és NT rendszerek forráskódjai kerültek fel az internetre, de semmilyen jel nem utal arra, hogy biztonsági rés lenne a Microsoft hálózatán, mondta el Tom Pilla, a vállalat szóvivője. A Microsoft már felvette a kapcsolatot a hatóságokkal.