Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Százmillió euróra büntetnék a Microsoftot

2004.02.02. 10:15
Az EU Microsoft ellen folyó kartellellenes eljárása rekordméretű büntetéssel végződhet. A német Focus magazin jól értesült körökre hivatkozva arról számolt be, hogy az EU versenyjogi főbiztosa, Mario Monti kereken 100 millió eurós büntetés kiszabását tervezi.
A beszámoló szerint a főbiztos közreműködésével készülő jelentés arra a végkövetkeztetésre jut, hogy a Microsoft a Windows operációs rendszer révén élvezett piacvezető helyzetét meg nem engedhető módon használta ki.

Monti a hivatalosan márciusban megszülető döntéssel a szoftvercéget arra kötelezné, hogy a Windowst a Media Player nélkül is forgalmazzák. A szoftver zenék és filmek lejátszására szolgál, kötelező jelenléte pedig rontja a versenytársak piacra lépési esélyeit, írja a Focus.

Az EU ezen felül arra kötelezné a Microsoftot, hogy fontos információkat bocsásson a konkurens cégek rendelkezésére, hogy azok olyan programokat hozhassanak létre, amelyek gond nélkül futnak a Microsoft operációs rendszerén.

A másoknak nyújtott segítséget a szoftverkonszern a négy éven át elhúzódó eljárás során végig elutasította. Amerikai politikusok és lobbisták azt vettették az EU szemére, hogy megpróbálja kitúrni a Microsoftot, miközben európai cégek előnyhöz jutnak.