Valér
2 °C
8 °C

A Microsoft az EU kedvéért finomít a Passporton

2003.01.30. 14:40
Az uniós eljárásban arra kerestek választ, hogy a szoftvercég .NET Passport szolgáltatása sérti-e az EU-ban érvényes jogszabályokat. Az EU tagállamok képviselői elégedetten vették tudomásul, hogy a módosítás után a rendszer megfelel az európai adatvédelmi irányelveknek.
Az Európai Bizottság szerint a Microsoft beleegyezett, hogy megváltoztatja sokat támadott Passport azonosító rendszert. Az EU tagállamok képviselői elégedetten vették tudomásul, hogy így a rendszer megfelel az európai adatvédelmi irányelveknek, jelentette ki Brüsszelben Jonathan Todd, az Európai Bizottság szóvivője.

A Passport digitális internetes igazolvány, amely segítségével a személyes adatokat, mint például lakcímet és hitelkártyaszámot tárolnak. A rendszer részét képezi a Microsoft .NET stratégiájának. Az elképzelések szerint a felhasználók fáradtság és időveszteség nélkül tudják magukat bizonyos szolgáltatásokra regisztrálni.

A Passport ezért került a kritikák kereszttüzébe, mert az adatvédők szerint a felhasználókat nem világosították fel megfelelően arról, milyen formában használják az adataikat.

Emiatt már nem lesz szankció

Az EU versenyhivatalával folytatott megbeszéléseken a Microsoft beleegyezett, hogy adatvédelmi megoldásokat épít be a rendszerbe, közölte az Európai Bizottság. A jövőben a Passport által összefogott weboldalaknak meg kell felelniük az adatvédelmi elveknek, hogy elejét vegyék az érzékeny adatok rossz kezekbe kerülésének.

A legfontosabb cél az volt, hogy a felhasználók nyomon tudják követni, mire használhatják fel a személyes adataikat. A Microsoft beleegyezése nyomán ez ügyben már nincs oka annak, hogy szankciókat alkalmazzanak a szoftvercég ellen, jelentette ki Todd.