Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Európai Windows lehet a büntetés

2003.11.14. 15:40
Brüsszelben pénteken tartják az EU Microsoft ellenes eljárásának záró meghallgatásait. Ed Black, az egyik amerikai számítógépes ipari érdekképviselet, a CCIA elnöke súlyos vádakat fogalmazott meg a szoftvercéggel szemben. Nem kizárt, hogy a Windowsnak egyszer lesz speciális európai kivitele.
A CCIA elnökének szavai szerint a Microsoft az üzleti partnereit és versenytársait nyomás alá helyezte, hogy a jelen eljárásban ne tanúskodjanak a konszern ellen. Black azonban a sajtónal nem volt hajlandó a konkrét példákat, vagy érintett cégeket megnevezni.

A nem nyilvános meghallgatás pénteki zárónapján a Sun és a RealNetworks képviselői szólalhattak fel. A két cég panaszai adták különben az indítólökést a jelenlegi EU-eljáráshoz. Utánuk a Microsoftot támogató csoportok következtek, írta a Wall Street Journal.

Védekezni kényszerült a MIcrosoft

A Microsoft szerdán és csütörtökön vezethette elő érveit, majd a meghallgatás végén 75 percet kapott a záró állásfoglalása kifejtésére. Megfigyelők szerint a Microsoft csütörtökön védekező pozícióba szorult.

A szoftvercég ellene esetleges szankciókról csak jövő tavasszal döntenek. Legutóbb felmerült annak az esélye, hogy az EU drákói büntetést mér a szoftvercégre. Szélsőséges esetben akár 3,2 milliárd dolláros büntetésre, és a cég az üzleti poltikájának messzemenő átalakítására is kötelezhetik.

Jöhet az európai kivitel

Brüsszeli jól informált körök nem tartják kizártnak, hogy a kartelleljárásban az Európai Bizottság végül az operációs rendszerei módosítására kötelezi a Microsoftot. Ekkor pedig a szofvercég az európai felhasználóknak egy különleges alváltozatot lesz kénytelen kialakítani.

Az Európai Bizottság és Mario Monti versenyügyi főbiztos azt az álláspontot képviselik, hogy minden számítógépgyártónak szabadon kell döntenie az adott célra használt alkalmazások telepítéséről.

Aknák a konkurencia ellen?

Ezen kívül a hálózatok létesítéséhez szükséges szoftvereknek az operációs rendszertől függetlenül hibátlanul kellene működniük. Felmerült ugyanakkor az a gyanú, hogy a Microsoft úgy alkotta meg az operációs rendszereit, hogy csak a saját hálózati alkalmazása feleljen meg ezeknek az igényeknek. Ezen a területen a Novell számít a szoftvercég legnagyobb riválisának, míg a szerverek területén a Sun jelent konkurenciát.

A Microsoft az európai vádakat már az eljárás bevezető szakaszában ismételten visszautasította. Álláspontja szerint magas piaci részesedése a termékek sokszínűségének köszönhető, szemben a vetélytársaival.

Megfigyelők nem zárják ki, hogy a Brüsszelben folyó kartellper is egyezséggel ér véget. Az amerikai igazságügyi tárca 2001-es hasonló eljárásának végén a Microsoft arra kötelezte magát, hogy nem él vissza a piaci helyzetével más gyártók kárára.