Piroska
-2 °C
5 °C

Röhögjön a hackereken

2005.01.26. 18:29
Hiába érzi védettnek a számítógépét, a rosszindulatú támadók úgyis találnak rajta biztonsági hibákat. Az általunk összegyűjtött automata hibakeresőkkel persze felfedheti védelmének gyenge pontjait, és megfelelő óvintézkedésekkel talán meg is előzheti a hackereket, vírusokat és férgeket.

A tűzfalat, vírusirtót és kémprogramirtót tartalmazó szoftvercsomagok megfelelő védelmet nyújtanak az ismert károkozók ellen, de az informatikában nem létezik tökéletes biztonság; a legügyesebb trójai kémprogramok megkerülik a tűzfalakat, a vírusírók meg mindig egy lépéssel a vírusirtók előtt járnak, hiszen az utóbbiak csak a már megjelent és aktívan fertőző kódokkal tudják felvenni a küzdelmet.

Utánzott lépések

#alt#
Tekintse meg képeinket!
A hackerek és a hálózati férgek általában azzal kezdik a támadást, hogy feltérképezik a célba vett számítógép nyitott portjait, és ezzel azt is kideríthetik, hogy milyen operációs rendszer és egyéb szoftverek futnak rajta, majd azt is megtudhatják, milyen biztonsági hibák vagy éppen futó trójaiak segítségével kerülhetnek át a védőfalak túloldalára. Még az a szerencse, hogy az általunk összegyűjtött eszközökkel Ön is megnézheti nyitott portjait és fertőzéseit. (A szolgáltatások vállalati vagy más hardveres tűzfalak mögött természeten nem az adott gépről adnak adatokat, hanem az internetre közvetlenül csatlakozó eszközről.)

Bármily különös, a Windowst használóknak először a Microsoft TechNet szájtján érdemes körülnézniük, amely főleg biztonsági témákkal foglalkozik. Innen lehet letölteni például a Microsoft Baseline Security Analyzer (MBSA) programocskát is, amellyel gépünk beállítási hibáiról és hiányzó frissítéseinkről szerezhetünk tudomást. Az MBSA rövid idő alatt elkészíti részletes jelentését, amelyben a kritikus hibákat piros iksszel, a közepeseket meg sárga iksszel jelöli. Bár gépünk csupa zöld pipával végzett a teszten, ez nem jelenteti azt, hogy minden rendben van.

Nyitott ajtókat döngetnek

A következő lépésben a nyitott portokat is ellenőrizni kell, amelyre talán a Shields Up! online szkenner az egyik legjobb megoldás. A GRC szolgáltatása gyors, alapos, és színes jelmagyarázattal gondoskodik arról, hogy a kezdők is megértsék. Használható még a HackerWatch.org, AuditMyPc.com és PC Flank keresője is, de ezek alapból csak a trójaiak által előszeretettel használt portokat ellenőrzik. A Broadband Reports a részletes TCP- és UDP-szkennelésben erős, ezt a tesztet azonban csak olyan szakértőknek javasoljuk, akik egyáltalán tudják, hogy ez mit jelent. Természetesen vezető biztonságtechnikai cégeknek is vannak internetes keresői: a Sygate a hálózatot, a Symantec a hálózatot és a vírusokat, a McAfee és az F-Secure meg csak a vírusokat ellenőrzi.

#alt#
Klikk a képre!
Az online hibakeresők használatával egy időben nem érdemes letöltéssel terhelni a gépet, mert a sávszélesség lekötése befolyásolhatja az eredményeket. Azt sem érdemes elfelejteni, hogy a biztonsági csomagokat gyártó cégek - például az F-Secure, a McAfee és a Symantec - abban érdekeltek, hogy eladják termékeiket, ezért talán előfordulhat, hogy a valóságosnál több veszélyforrást találnak a vizsgált számítógépen, érdemes tehát különböző teszteket elvégezni, és az eredményeket körültekintően kezelni.