Klaudia
-4 °C
2 °C

Kémelhárítás a Microsofttól

2005.01.12. 11:00
A Microsoft legújabb szoftvere védelmet nyújt az Internet Explorert használóknak. A kémprogramirtókat azonban szemmel kell tartani, mert bizonyos kártékony kódokkal együtt az internetelérést is eltávolíthatják, tökéletesen elzárva a júzert a veszélyes külvilágtól.
Bill Gates nem csak a száját mozgatta, amikor azt mondta, hogy a Microsoft jelentősen megerősíti a Windows operációs rendszer védelmi vonalait. Tavaly megjelent a sokak által várt, de még kicsit hibás Service Pack 2 javítócsomag, amely alapból bekapcsolja a tűzfalat és blokkolja az előugró ablakokat, január elején pedig saját ingyenes kémprogramirtó szoftvert mutatott be a vállalat, valamint bejelentette, hogy hamarosan a vírusirtója is elkészül.

#alt#

Warezolók kizárva?

A Microsoft AntiSpyware kémirtó Windows 2000, XP és Windows Server 2003 operációs rendszereken futtatható, ha van már a gépen Internet Explorer 6. Ezen kívül annyit érdemes tudni róla, hogy próbaváltozat (béta), és elméletileg csak azok a júzerek szerezhetik meg, akiknek a rendszere nem innen-onnan másolt, hanem eredeti. Ezt a Genuine Check elnevezésű eredetiségvizsgáló szoftverrel kell bebizonyítaniuk, amely rövid gondolkodás után elődob egy azonosítót, melynek bepötyögése után megkezdhető a letöltés. Arról nincs információnk, hogy a letöltött szoftver warezolt Windowson működik-e, mert olyanunk nincs.

Veszélyes csomag

Persze azt sem árt tudnia a júzernek, hogy a kémprogramok eltávolítása néha igen komoly következményekkel járhat, amin a Microsoft eltávolítója nem feltétlenül tud segíteni - ez persze más kémprogramirtókra is igaz. Bár az AntiSpyware első telepítésekor bíztunk abban, hogy a McAfee által védett számítógépünkön nem találunk kártékony kódokat, mégis megtörtént a baj. Az AntiSpyware a roppant gonosz WebHancer kémprogramot fedezte fel, amelyet egyetlen laza kattintással leszedettünk a gépről, de ezért cserébe a WebHancer teljesen lezárta az internetelérésünket, kilőtte a McAfee Internet Security két modulját, és más egyéb alkalmazásokat. A javítás nem volt egyszerű.

#alt#

Aktív figyelem szükséges

A Microsoft AntiSpyware felülete egyébként átlátható és viszonylag jól kezelhető, de a menüpontok közti váltás néhol kissé nehézkes. A keresés lefuttatása után a szoftver kijelzi a talált kémprogramok veszélyességét, és felkínálja az eltávolítást, itt azonban a fejlesztők elkövettek egy hibát: a visszaállítási pont létrehozása alapból ki van kapcsolva, pedig elméletileg ezzel a funkcióval lehetne kivédeni az AntiSpyware hibáit. (Például egy ártalmatlan kód eltávolítását.)

Aki tényleg aggódik számítógépe biztonsága miatt, annak a rendszeres ellenőrzés mellett érdemes időnként néhány percet eltöltenie az AntiSpyware „fejlett eszközeivel”, amelyekkel a már telepített ActiveX vezérlők, valamint futó folyamatok és rendszerösszetevők tekinthetőek meg. Itt helyreállíthatóak az Internet Explorer eredeti beállításai, vagy amit a júzer a telepítéskor megadott, és törölhetőek azok a fájlok, amelyek a felhasználói szokások nyomon követésére alkalmasak.

Mások hibái és megoldásai

Azok a júzerek, akik nem csak magukon akarnak segíteni, hanem másokon is, és megbíznak a Microsoft adatkezelésében, a keresések eredményeit elküldhetik a kémprogramokkal foglalkozó SpyNet közösségnek, ahol kielemzik a kártékony kódokat. A béta változattal sajnos még lehet nem sokat megtudni a kártékony programokról, pedig roppant hasznos lenne. Reméljük, hogy a Microsoft mihamarabb pótolja a hiányt, és magyar leírásokat is közzétesz. Az AntiSpyware egyik legnagyobb hibája, hogy a böngészők közül csak az Internet Explorerrel foglalkozik, de szerencsére más ingyenes szoftverekkel pótolható a hiány.