Auguszta
-4 °C
2 °C

Tűzfaljavítás és kémirtó a Windowsban

2004.12.17. 12:33
A szoftveróriás megfoltozta a biztonsági hibát, amely miatt a felhasználók a helyi hálózat helyett az egész internettel osztották meg fájljaikat, és felvásárolt egy kémprogram-írtót fejlesztő céget.

A Microsoft kiadott egy frissítést a Windows XP-hez, amely az SP2 javítócsomag tartalmazta tűzfal komoly hibáját javítja. Az SP2-t telepítő felhasználók, akik fájl- és nyomtatómegosztást állítottak be a gépükön tudtukon kívül az egész internettel osztották meg azokat.

Alapértelmezés szerint az XP tűzfala átállítja magát, hogy a helyi hálózatról elérhetővé váljanak a megosztott erőforrások. A helyi hálózatot azonban az internetszolgáltató definiálja, amely így, jellemzően modemes internetelérés esetében, az egész internetet jelentette.

"A frissítés szűkíti a helyi hálózat értelmezését" - mondja a Windows termékmenedzsmentjét igazgató Gary Schare.

Schare szerint a helyi hálózat a javítás telepítése után is szélesebb körre terjedhet ki, mint amit a felhasználó helyi hálónak tekint, ezért azt javasolja, hogy a felhasználók egy másik tűzfallal védjék gépüket.

Kémelhárító Microsoft

A Microsoft komoly erőfeszítéseket tesz termékei biztonságosabbá tételéért. A vállalat csütörtökön megvásárolta a kémprogram-irtót fejlesztő Giantet. A remondiak közleménye szerint a Giant AntiSpyware-en alapuló programuk bétáját egy hónapon belül bemutatják.

"A kémprogramok komoly, egyre fokozódó problémát jelentenek a PC-használóknak, akik kifejezésre juttatták, hogy azt akarják, hogy a Microsoft megfelelő védelmet biztosító megoldást ajánljon ellenük" - magyarázza Mike Nash alelnök.

Az IDC 2004 novemberében kiadott jelentése szerint a személyi számítógépek 67 százalékán futnak kémprogramok, amelyek hirdetések felpattintásától személyes adatok lopásáig különféle ellenszenves célokat szolgálhatnak.