Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Windows javítócsomag: elmaradt a tragédia

2004.10.02. 11:35
A legrosszabbra felkészülve telepítettük szerkesztőségünk egyik munkaállomására a Windows XP SP2-t. A lefagyással fűszerezett akadozás esetünkben elmaradt, sőt a frissített rendszeren szinte kutatni kell a változások után.
Szerkesztőségünk kijelölt egy parlagon álló számítógépet a Windows XP operációs rendszer átfogó rendszerfrissítésének (Service Pack 2, SP2) kipróbálására. Az áldozati báránynak kijelölt gép gazdája jól megérdemelt szabadságát tölti, így nem tiltakozhatott a húsba vágó kísérlet ellen.

A házon belüli korábbi önkéntes SP2-telepítések nyomán rendkívüli megpróbáltatásokra, így folyamatos lefagyásra és végleges lehalásra készültünk. Ugyenezen okból a céges felhasználók többnyire kivárnak, nem kockáztathatják ugyanis, hogy működésképtelenné váljanak egyedi alkalmazásaik. A tudományos célból beáldozni tervezett munkaállomáson rövid ellenőrzés kimutatta, hogy működőképes, sőt még túl sok spyware sincs rajta.

Bedöglik a figyelmeztetés

A kolléga naponta futtatott kétféle csevegőprogramja is bekapcsolva maradt (bocs annak, aki hiába írt), ezáltal értékes részletekkel gazdagítva a telepítés menetét. Bár a frissítés letöltését végző alkalmazás előzetesen 75 megabájtra becsülte az SP2 méretét, a számla vége 97,4 MB lett.

A számítógép indulásakor rendszerablak figyelmeztetett a kritikus frissítés telepítésére. Jól nevelt mezei felhasználóhoz méltóan elfogadtuk a sürgető javaslatot, majd hosszas várakozásra sem történt semmi.

A frissítéseket önállóan a gépre hozó Windows Update beállításai között találtuk meg ennek okát: az Indexnél a hálózati adminisztrátori jogok olyan kiosztásúak, hogy az automata frissítést ne lehessen bekapcsolva hagyni.

Angolul megy

Ezt követően a Microsoft magyar nyelvű oldalán kerestünk útmutatót az SP2 megszerzéséhez. A SP2 magyarul beszélő főoldala debug hibával megállt, több tájékoztató aloldal szintúgy. A hiba biztosan a mi készülékünkben van, így ezen gyorsan tovalendültünk.

A "telepítési stratégiák" oldalról kiderül, hogy október első napjaira ígérik Magyarországon az SP2 cd megjelenését. Az oldal addig is az Automatikus Frissítés aktiválását javasolja, az abban jegyzett legújabb szerzeményt pedig 2003. szeptember 9-re datálja.

Mivel ezzel nem megyünk sokra, ezért az angol nyelvű Windows Update oldal felé vesszük az irányt. Az oldal felajánlja, hogy új programot telepít a gép megvizsgálására. Ez meglepően lassan meg is történik, majd az eredményoldalon az egyetlen választható komponensként megjelenik az SP2, 75 MB-ra becsült méretben és 1 óra 3 perces letöltési idővel.

Mijeza Messenger izé

Az utolsó OK után már minden magától ment, és az sem jelentett gondot, hogy nem ügyeltünk a "zárjon be minden más programot" figyelmeztetésre. A hálózat nem szakadt meg menet közben, és a telepítési folyamatot jelző csík sem fagyott le, így az első felhasználói beavatkozásra a gép újraindulása alkalmából volt szükség.

Az újrainduláskor kiderült, hogy a számítógép nyom nélkül lenyelte a frissítést, mintha mi sem történt volna. A változások egyetlen külső jele az volt, hogy a tűzfal felugró ablaka arra figyelmeztetett, hogy blokkolni szeretné valami Microsoft Corporation nevű cég Messenger nevű programját.

Láthatatlan tűzfal

Ezt követően hasztalan próbáltuk lefagyásra bírni a számítógépet, az egyszerűbb alkalmazásoktól és a békés böngészőhasználattól semmi baja nem volt. Mostanáig tehát elmaradtak a súlyos melléktünetek.

A sokszor megénekelt tűzfal nyitó bemutatkozását követően az alapbeállításokat is megnéztük. Mint kiderült a rendszer automatikusan felismerte és a kivételek közé tette az ICQ csevegőprogramot. Így még furcsább, miért nem jutott korábban a Messenger számára ugyanebből az engedélyből.

A tűzfal a definíció szerint a külső támadásokat fogja majd meg. Az alaphelyzet a lopakodó üzemmód lehet, vagy az Index proxyja nagyon tud valamit, mert a tűzfal az egyszeri Messenger üzeneten kívül semmire, még a kétségbeesett külső próbálkozásokra sem ugrott.

Reklámnak nézett frissítés

A gép működni látszik, sőt a beavatkozást simán le lehet tagadni. Majd akkor hallgathatjuk a kolléga panaszait, ha a merevlemezre elmentett, szkripteket futtató oldalak megnyitását a biztonsági kockázat miatt megtagadja az Internet Explorer, illetve felugró ablak folyamatosan figyelmeztet az internetről származó fájlok veszélyeire.

A további rendszerfrissítéseknél az jelenthet majd gondot, hogy az Internet Explorer részét képező reklámablaktiltás (pop-up blocker) néha túlságosan szigorú. Még alapbeállításnál is előfordulhat, hogy a beépített frissítési funkció pont miatta nem működik majd.