Andrea, Ilma
5 °C
11 °C

Biztonsági rést nyit a másolásvédelem

2005.11.02. 14:30
Ugyanolyan rootkit technológiát használ a Sony BMG digitális másolásvédelmi rendszere, mint a legfejlettebb rejtőzködő vírusok, és a szoftver eltávolításakor használhatatlanná teszi a cédélejátszót.

Hatalmas veszélyforrást rejt magában a Sony BMG idén tavasszal bevezetett új másolásvédelmi eljárása. A világ második legnagyobb lemezkiadója a digitális alvilág egyik legfejlettebb eszközével próbál fellépni a kalózmásolatok terjesztői ellen, a megoldás azonban kártékony kódoknak is menedéket nyújthat.

Titkos hátsó kapu

A brit First4Internet által kifejlesztett XCP (Extended Copy Protection) technológia nem túl szigorú, a felhasználók három kópiát is készíthetnek az eredeti lemezeikről. Amikor a védett korongot egy Windows alapú számítógépbe helyezik, automatikusan elindul egy telepítő, amely a felhasználási feltételek elfogadása után látszólag csak egy zenelejátszót rak a gépre, valójában azonban egy rootkit is települ a rendszerre. Ez hagyományos eszközökkel - vezérlőpult, programok hozzáadása és eltávolítása - nem törölhető.

Azért roppant veszélyesek a rootkitek, mert a rendszermagba épülve adminisztrátori jogosultságot szereznek, és bármilyen fájlt, folyamatot és regisztrációs értékeket el tudnak tüntetni. Ezt a technikát általában a gonosz hekkerek használják, hiszen így a kártékony kódjaikat nemcsak a felhasználó szeme elől, de akár a víruskeresők elől is elrejthetik. Bár a Sony BMG másolásvédelmi rendszere önmagában nem ártalmas, az F-Secure szerint a szoftver úgy lett megírva, hogy vírusírók is kihasználhatják.

Magával rántja a cédét

További gond, hogy az ismert eltávolító szoftverekkel sem lehet jól kigyomlálni Sony BMG védelmi rendszerét, mivel a rootkit kezeli a cédélejátszót, és törlésekor elérhetetlenné válik a meghajtó, állítják az F-Secure szakértői. Érdemes inkább felvenni a kapcsolatot a Sony BMG webes ügyfélszolgálatával, ahol segítenek eltávolítani a szoftvert.