Gerzson
-3 °C
2 °C

Fagyos vírusvadászat északon

2005.10.29. 09:45
Finnországban az október végi mínuszokban legfeljebb egy kiadós náthát lehet elkapni, nyomuk sincs az okostelefonokon futó vírusoknak és férgeknek. Ezen persze nincs mit csodálkozni, itt van a mobilos kártevők kiirtásában úttörő szerepet vállaló F-Secure irodája, és a cég mindent megtesz azért, hogy biztonság legyen a zsebekben.

Némán állok a veszélyt jelző vörös villogó fényében, miközben a vastag fémajtóval lezárt konténerben vírusszakértők vizsgálják a legádázabb kártevőket. Benyitni botorság lenne, a vírusok ugyanis egy pillanat alatt megtalálnák a zsebemben lapuló okostelefon nyitott bluetooth kapcsolatát, és a drága szerkezetnek alig lenne több esélye a túlélésre, mint a Duna deltavidékénél egy influenzagyanús hattyúnak. Súlyos kalapácsok és egy fröccsöntött lézerkardos akciófigura áll az előtérben, sok mindent elárulnak a szakértők módszereiről. A konténeren kívül nincs veszély, a mobilvírus-laboratórium rézzel behálózott falán egyetlen bit sem hatolhat keresztül. Helsinki központjában vagyok, az F-Secure üveg-acél irodaépületében.

Mikko Hypponen mindenre elszánt globális bűnszervezetekről beszél (Még több kép)

Várakozás közben Mikko Hyppönen, a cég vezető vírusszakértőja rezzenéstelen arccal számol be arról, hogy néhány ezer dollárért olyan spamküldő szoftvert lehet várásolni, amely mellé száz oldalas nyomtatott használati utasítás és huszonnégy órás support jár, havi ötszáz dollárért pedig egy terabájt tárolókapacitású, havonta összesen 55 gigabájtnyi adat kiküldésére alkalmas szervereket lehet kibérelni, azaz bárki könnyen szétszórhat a világban néhány milliárd reklámlevelet. Online bűnbandák reklámozzák így az olcsó gyógyszereket, és ők azok, akik mindenféle gonosz vírussal és kémprogrammal lopnak hitelkártyaszámokat meg jelszavakat. Hyppönen szerint globális szervezetekkel állunk szemben, de nincsenek globális törvények, ezért nehéz fellépni ellenük.

A fenyegető veszélyek ellenére az irodában mindenki teljesen nyugodt, általában ilyenek a finnek, és úgy tűnik, most éppen semmi sem történik a világban. Erdélyi Gergely, az F-Secure víruskutatója elmondja, hogy egyszerre négy ügyeletes dolgozik: egy menedzser, egy bináris kódoló, egy szkrip- és makrószakértő, egyvalaki pedig a vírusadatbázist frissíti. Amikor nincs nagy járvány, akkor rutinfeladatokon dolgoznak, nagy megrendelőik problémáit oldják meg. Ő mostanában egy háromdimenziós elemzőszoftver kifejlesztésén dolgozik, amely a gráfelméleten alapul és a kórokozók matematikai összehasonlítását teszi lehetővé.

Veszélyes kártevők szabadulhatnak ki (Még több kép)

Beszélgetésünk végére felszabadul a mobilvizsgáló konténer, benyomulunk, bluetooth off. Vírusokkal megkínzott készülékek hevernek szanaszét egy jellegtelen asztalon, többségük Nokia, hiszen a finn mobilgyártónak van a legtöbb olyan telefonja, amely vírusos lehet. Gergő kezébe vesz egy készüléket, belenyom egy memóriakártyát és egy másodperc alatt halálfejre változnak az ikonok, támad a Skulls. Kiveszi a memóriakártyát, helyreáll a rendszer. A megoldás persze általában nem ilyen egyszerű, és már világszerte több tízezer készülék terjeszti tovább e csúf kórokozókat. Egy kilencmillió előfizetővel rendelkező mobilszolgáltatónál napi kétszáz új fertőzésről érkezik panasz, egy másiknál pedig az MMS-forgalom 3,5 százaléka fertőzött. Sajnos a mobilhálózat ideális terep a kártevőknek, ugyanis nagyszerű terjedési lehetőségeik vannak, sok a potenciális célpont, és az okostelefonok eléggé fejlettek a kódok futtatásához.

Eddig csupán azért nem történt katasztrófa, mert a kártevők vagy terjednek és veszélytelenek, vagy kártékonyak és nem terjednek, vagy szokatlan hálózati forgalmat generálnak, de nem okoznak maradandó károkat, árulta el az F-Secure szakértője, majd hozzátette, hogy nincs okunk az örömre: bármikor megjelenhet a fentieket kombináló szupervírus. Szerencsére nyolc mobilszolgáltató már használ központi védelmet, és elég sok felhasználó letöltötte már a mobiljára az F-Secure vírusirtójának a próbaverzióját. A cég arról nem közölt adatokat, hogy a próbaidő után mennyien vették meg a licencet.

Üres az utcák Helsinki közepén (Még több kép)

Bevezetőmben hazudtam, Finnországban október végén náthát a legnehezebb elkapni, mert egy lélek sem botorkál az utcákon, egyébként is a finnek tök egészségesek lehetnek, ha az átlagéletkor nőknél 85 év, a férfiaknál pedig 78 év. Persze nem tesz jót nekik, hogy reggel nyolckor teljes sötétségben indulnak munkába, és délután ötkor sötétben érnek haza: állítólag szeretik lebaltázni egymást és feltékenységből felrobbantani hűtlen vagy annak vélt társukat. Akkor már inkább a vírusok.