Gusztáv
-4 °C
1 °C

Gyurcsány oldalát támadja a féreg

2004.10.28. 11:19
A Zafi nevű féreg szerdán megjelent változata a Google, a Microsoft és a magyar miniszterelnök hivatalos oldala ellen indít túlterheléses támadást.
Az áprilisban megjelent Zafi.A féreg első változata még nem tartalmazott kártékony kódokat, csupán egy hazafias üzenetet, és kizárólag magyarországi címekre továbbította magát, de a két hónappal később felbukkant második verzió már felismerte és megpróbálta leállítani a megtámadott számítógépen futó vírusirtókat és tűzfalakat is. A Zafi.B ráadásul túlterheléses támadást indított a biztonsági szoftvereket is forgalmazó 2F 2000 vállalat szerverei, valamint a Parlament weboldala ellen.

Rosszra számítanak

Ha a szerdán megjelent Zafi.C rosszabb a korábbi változatainál, komoly problémákat okozhat, hiszen már a Zafi.B is hónapok óta folyamatosan rajta van a fertőzési toplistákon, mondta el Mikko Hyppönen, az F-Secure vírusirtó cég kutatója. A szekértő ugyanakkor azt is elmondta, hogy a felhasználóktól még nem kaptak igazán sok visszajelzést a féregről, tehát egyelőre nem lehet túl elterjedt.

Levelez és terhel

Az aktiválódott Zafi.C végignézi a Windows operációs rendszert használó számítógépek névjegyalbumait és merevlemezét, és beépített levélküldő algoritmusával az összes emailcímre postázza magát. A Zafi.C emellett túlterheléses támadást indít a www.google.com, www.microsoft.com és www.miniszterelnok.hu weboldalak ellen, tehát megpróbálja elérhetetlenné tenni Gyurcsány Ferenc hivatalos szájtját.

Szerdán a vírusirtó cégek a Zafi mellett a MyDoom és az Agobot új változataival is találkoztak.