Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Interneten a Fibernet nem fizető ügyfelei

2007.06.12. 13:40
Kiszivárgott a Fibernettől a cég budafoki internet-előfizetőinek részleges listája. A neveket, címeket és az esetleges tartozások tényét tartalmazó fájl március óta érhető el az interneten egy egyszerű Google-kereséssel.

Kikerült az internetre a FiberNet kábelszolgáltató ügyféllistájának egy részlete, nevekkel, címekkel, szerződészsámokkal. Olvasónk véletlenül akadt egy Google-keresés során a listára, ami a szolgáltató 457 Budapest XXII. kerületi volt ügyfelének adatait tartalmazza, akiknél tavaly novemberben kötötték ki az internetet tartozás vagy a szerződés felmondása miatt.

A fájl az internet kikötésekor kitöltött munkalapok adatait tartalmazza, az ügyfelek neveivel, pontos címeivel, a szerződések számaival, és a szerződés felmondásának okával. A fájlok dátumai alapján március óta érheti el bárki mindezt egy egyszerű internetes kereséssel. A nagy, több száz nevet tartalmazó lista mellett elérhető egy kisebb is.

A kiszivárgott fájlok listája

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a lista (néhány más belső dokumentum, tartozási értesítők, excel táblázatok, belső jelentések, és egy anyatokat!!!.doc nevű dokumentum mellett - utóbbi már nem érhető el, csak a neve látszik a szerveren) nem a Fibernet, hanem a RadioReal nevű internetes rádió szerverein volt elérhető - ma pedig a Google cache archívumából hívható le.

Belső vizsgálat indul

A Fibernet sajtóosztálya lapunktól értesült az esetről, és megerősítették, hogy a kiszivárgott lista valóban az előfizetőik adatait tartalmazza. Elmondásuk szerint haladéktalanul intézkednek a lista mielőbbi elérhetetlenné tételéről, előfizetőiktől elnézést kérnek, és belső vizsgálatot indítanak az ügyben.

A Fibernet legutóbb annak kapcsán szerepelt a hírekben, hogy napokig nem volt internet Budaörsön, miután a cég átvette a szolgáltatást a UPC-től.