Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Provokátorok a hackerkonferencián

2003.07.07. 11:39
A hatósági várakozással ellentétben nem történt semmi illegális a hétvégén Tatabányán rendezett "első magyar hackerkonferencián", ahol számítógépkalózok helyett csak néhány szoftvercég emberei osztották az észt pár tucat érdeklődő tizen-, és huszonéves fiatal előtt.
Nem is számíthattunk amerikai stílusú, korábban ismeretlen biztonsági hiányosságokat leleplező, vagy új hackerszoftvereket felvonultató dzsemborira, hiszen a magyar büntető törvénykönyv január elseje óta érvényben lévő módosítása nem csupán a számítástechnikai rendszerekbe történő jogosulatlan behatolást rendeli büntetni, de az "ehhez szükséges vagy ezt könnyítő számítástechnikai programot, jelszót, belépési kódot" készítőket, birtoklókat és hozzáférhetővé tévőket is, vagyis a Btk. 300/C, illetve 300/E paragrafusába ütköző vétséget, sőt bűncselekményt követett volna el az az előadó, aki bármi érdekeset mutat.

Kihallgatás

A belügyminisztérium honlapjának pénteki feltörése után - amit az MTI kapásból összefüggésbe hozott a másnap kezdődő rendezvénnyel, a szervezők helyreigazítást kértek - arra feltétlenül számítani lehetett, hogy a rendőrség is tiszteletét teszi majd a tatabányai művházban.

A helyszínen felvonult két civil ruhás férfi azonban a puszta megfigyelésen túl - kilétének felfedése nélkül - faggatta és provokálta is a résztvevőket, exploitok, törések után érdeklődve, "használható", illetve "illegális" infókat követelve szinte minden megjelenttől. A résztvevők által rendőröknek vélt férfiak faggatózásának következtében az egyetlen meghirdetett akció, egy állítólag ismeretlen biztonsági rés leleplezése is elmaradt.

Volt helyette kerekasztalbeszélgetés egy hacker nyílt leveléről, külföldi élménybeszámoló, valamint vírusirtó, IT-biztonsági és Linuxos cégek bemutatkozásai.

Mindenki megúszta

Így aztán senki nem távozott bilincsben a mikrofon mögül a Hacktivityről, és talán a hacker-cracker különbségtételre is sikerült felhívni a média megjelent képviselőinek figyelmét. A kilencvenes évek amerikai és holland hackertalálkozóinak szabad légköre azonban nem érződött ezen a szándéka szerint hagyományteremtő találkozón.

Csekély vigasz, hogy ma már másutt sem érződik, hiszen mióta a kaliforniai DefCon hackertalálkozón az FBI letartóztatta Dimitrij Szkljarovot, az Adobe eBook másolásvédelmét megkerülő orosz programozót, a hackerek világszerte óvatosabbak lettek. Nem járnak találkozókra és nem hozzák nyilvánosságra a felfedezett biztonsági hiányosságokat.