Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Katonai szervereken a kínai hackerek

2005.11.28. 16:19
Amerikai kormányzati és katonai szerverek elleni célzott támadásokkal bizalmas adatokhoz jutottak kínai hackerek. Hivatalos források diplomáciai okokból ezt nem erősítik meg.

Az amerikai sajtó informatikai biztonsági szakértőkre hivatkozva arról számolt be, hogy kínai részről támadás érte az amerikai kormány illetve a hadsereg szervereit.

A jelek szerint kínai hackerek sikeresen hatoltak be amerikai katonai szerverekre. Egészen konkrétan az Army Aviation and Missile Command rendszeréből megszerezték a helikopterek bevetését tervező rendszert, illetve a Falconview 3.2 repüléstervező programot.

A behatolást kormányzati és katonai szerverek elleni több hónapos folyamatos és célzott támadások előzték meg. A támadásokért a Titan Rain hackercsoport lehet felelős, amely állítólag a kínai kormány megbízásából folytat kémtevékenységet.

Egyéb erőfeszítések

A brit NISCC (National Infrastructure Security Co-ordination Centre) idén júliusban arra figyelmeztetett, hogy egyértelműen kínai forrásból célzott trójai támadások indulnak brit és amerikai vállalati hálózatok ellen. A támadások célja pedig bizalmas információk és programok megszerzése.

Annak idején brit és amerikai vállalati hálózatokat támadtak. A Titan Rain lehet felelős amerikai hivatalok ellen néhány hónapja indított támadáshullámért is. Ennek során célzottan leveleket küldtek a munkatársaknak, és ezekben manipulált weboldalak segítségével illetve a böngészők biztonsági réseinek kiaknázásával próbálták átvenni az irányítást a számítógépek felett, írta a heise.de híroldal.

A feltételezések szerint 20 főből álló csoport célzottan próbál más kormányok ellen kémkedni. Ugyanakkor hivatalos megszólalók óvakodnak megnevezni a támadásokért felelős országokat, hogy ne veszélyeztessék a támadások leállítását célzó diplomáciai erőfeszítések sikerét.