Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Biztonsági rés a kulcskártyákon

2005.09.23. 11:27
Biztonsági okokból kulcskártyákat használnak a szállodák a hagyományos fémkulcsok helyett, de nem mindegyikük törődik a vékony plasztiklapokon tárolt adatok biztonságával. A magyar szállodaláncok nem árulják el, mit írnak a vendégek kártyájára.

Érdemes vigyázni a szállodai kulcskártyákra, mert azokon meglepően sok személyes adat lehet, mondta el a Computerworld informatikai szaklapnak Peter Wallace, az amerikai autóklub műszaki igazgatója, aki rendszeresen megvizsgálja, hogy milyen adatokat tárolnak a kártyákon.

Wallace meglepően sokszor találta meg e kártyákon a nevét és a bankkártyaszámát, ráadásul titkosítatlanul. Ezek a titkosítatlan adatok egyébként könnyen lenyúlhatók: számítógépboltokban kapható olyan kártyaolvasó, amellyel egyszerűen csak át kell másolni a kártya tartalmát a számítógépre. A szakértő nem kívánta megnevezni az adatokkal pongyolán bánó amerikai szállodaláncokat, és azt is elmondta a Computerworldnek, hogy sok hotelnél titkosítják az adatokat, azaz a számítógép csak értelmetlen kódokat lát.

Védett tartalom

A legnagyobb magyar szállodaláncok semmit sem árultak el arról, hogy vajon biztonságban vannak-e az adataink, egyedül Kempinski kommunikációs menedzsere válaszolt a megkeresésünkre: a luxushotel kulcskártyái általában semmilyen adatot nem tartalmaznak a vendégről, a szállodáról vagy a szobáról.

Magyarországon több ezer szállodai szoba nyitható kulcskártyával, és mindegyikre rámásolható a vendég neve, mondta lapunknak Kovács Miklós, a zártechnikával foglalkozó Assa Abloy értékesítési vezetője. Sok szállodában azt is a kártyán rögzítik, hogy a vendég mely szobákba léphet be, és hogy használhatja-e a konditermet meg az uszodát - a rögzítendő adatokról mindig a szálloda dönt. A skandináv származású multinacionális Assa Abloy egyébként a világ vezető zártechnikai gyártója, a csoport negyven országban van jelen és éves árbevétele 2004-ben 700 milliárd forint volt. Kovács Miklós azt is elmondta, hogy az általuk szállított kártyákon mindig minden adat titkosított.

Halott kártya nem beszél

A vendég biztonságát persze nemcsak a titkosítás garantálja, az ott tartózkodás közben elvesztett kártya pótlásakor például a régi kártya használhatatlanná válik, csak az újjal lehet belépni a szobába, mondta az értékesítési igazgató. Aki mindezek ellenére sem győződött meg arról, hogy biztonságban vannak az adatai, annak legfeljebb azt tanácsolhatjuk, hogy távozáskor vigye magával és semmisítse meg a plasztiklapot.