Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Magyar szervereket foglaltak le nemzetközi akcióban

2006.01.26. 16:33
Több házkutatást és lefoglalást hajtott végre internetszolgáltatóknál és magánszemélyeknél a Nemzeti Nyomozó Iroda, olvasható az ORFK honlapján.

A német Interpol megkeresésére szervezett akcióban kilenc számítógépet, elsősorban proxi- és ftp-szervereket foglaltak le, a lefoglalt adatmennyiség becsült értéke öt terabájt.

"A Nyomozó és Internetfigyelő Alosztály szerzői és szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése miatt indított nyomozást. A lefoglalt eszközök szakértői vizsgálata azonban jelenleg is folyamatban van. Csak ezt követően, a szakértői vélemény alapján, kerülhet majd sor konkrét, személyre szabott gyanú megfogalmazására" - áll a nyomozó iroda közleményében. Horváczi Emese, a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársa az Indexnek elmondta, csak a vizsgálat befejezése után közölhetnek részleteket a nyomozásról.

Legutóbb Miskolcon leplezett le illegális fájlcserélő hálózatot a rendőrség, akkor a DC++ egyik hubját foglalták le. Az elkövetők ellen szerzői és kapcsolódó jogok megsértésének bűncselekménye miatt indítottak eljárást.

Egyre erőteljesebben lép fel a rendőrség, tavaly októberben az üzletszerűen, bűnszövetkezetekben szerzői jogsértő bűncselekményeket elkövetők ellen fogott össze a szellemi termékek jogvédelmével foglalkozó három magyarországi szervezettel az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). Az együttműködés célja, hogy a film-, zene- és szoftverjogvédők segítsék a rendőrség munkáját a jogsértő tevékenységek felderítésében.