Ágnes
-1 °C
2 °C

Hackerek háborúja Madonna ellen

2003.04.23. 11:35
Miután Madonna megpróbálta új számainak hamisított változataival betömni a fájlcserélők száját, a hackerek a Madonna.com feltörésével válaszoltak az énekesnőnek. A fájlcserélő hálózatokra feltett hamis számok zene helyett Madonna dühös kiabálását tartalmazták: "Mit gondolsz, mi a francot csinálsz?!" A hackerek válaszul az "Azt gondolom, ezt a francot csinálom!" feliratot és az új lemez kalózmásolatát helyezték el Madonna feltört oldalán.
Madonna úgy próbált védekezni új lemeze, a kedden megjelent American Life kalózmásolása ellen, hogy a kalózokat megelőzve maga helyezte el új számainak kakukktojás-változatait a fájlcserélő hálózatokon. A kakukktojások ránézésre valódi zenefájlok, tartalmuk azonban többnyire egy végtelenített zenetöredék, nem az eredeti zene. Madonna kakukktojásai nem zenét tartalmaztak, hanem az énekesnő dühös, végtelenített kiabálását: "Mit gondolsz, mi a francot csinálsz?!"

Kiadói kakukktojások

A kiadók egyre gyakrabban próbálják meg kakukktojások elhelyezésével visszavetni a fájlcserét, bízva abban, hogy a P2P-hálózatokról letöltőknek egy idő után elmegy a kedve az illegális másolatoktól, ha azok többsége élvezhetetlen zenetörmelékeket tartalmaz csupán.

Teljes lemez, megjelenés előtt

Az énekesnő lépése által feldühített hackerek ellentámadással válaszoltak, és szombaton feltörték a Madonna.com oldalt, ahova az új lemez kalózmásolata mellett az "Azt gondolom, ezt a francot csinálom!" választ helyezték el. Noha a lemez hivatalosan csak kedden került a boltokba, az oldalra szombaton feltett MP3 fájlok valamennyi szám végleges változatát tartalmazták, valamint az American Life remixeit.

A felirat szerint az oldalt a Phrack hackermagazin szerkesztői törték fel. A Disinfo.com lapnak azonban a Phrack képviselője kijelentette, semmiféle kapcsolatuk nincs az illetővel, nem tudják, hogy ki törte fel az oldalt. A feltört oldal mindezek mellett még egy házassági ajánlatot is tartalmazott Morgan Webb, a Tech TV 24 éves műsorvezetőnőjének címezve. A Madonna.com a törés után közel egy napig elérhetetlen volt, a törés előtti állapotot csak keddre állították vissza az oldal üzemeltetői.