Emőke
-4 °C
9 °C

Online elcsórt értékpapírok

2005.11.14. 10:30
Az online csalások legújabb, és eddig legbonyolultabb formája, hogy a magánbefektetők védtelen gépeiről megszerzik a levelesláda majd az online értékpapírszámla jelszavát.

Egyre több esetben fordul elő, hogy hackerek megszerzik emailpostafiókok jelszavát, hogy végül feltörjék és kiürítsék a tulajdonos online értékpapírszámláját, írta a Businessweek.

Ennek során elsősorban a magánbefektetők érezhetik veszélyben magukat, különösen, ha szélessávú vagy vezeték nélküli hozzáféréssel rendelkeznek, amelyek megkönnyítik a behatolást.

1,7 billió dollárnyi préda

A gyenge védelem ellenére a Businessweek szerint a világhálóra lépő gépek 84 százaléka bizalmas adatokat, köztük pénzügyi információkat tartalmaz.

A privát értékpapírszámlák kiürítése viszonylag új módszer, amely jóval bonyolultabb feladat, mint a szokásos internetes csalások, fejtette ki a lapnak John Reed Stark, az amerikai tőzsdei felügyelet (SEC) internetes bűnüldözési részlegének vezetője.

Az idén ezzel a módszerrel 20 millió dollár értékű részvénytől szabadították meg ismeretlenek a magánbefektetőket. Az online brókercégek ügyfélszámláin világszerte tárolt 1,7 billió (1,7x1012) dollárnyi érték a tolvajok számára vonzó célpont, véli Stark.