Alfréd
-3 °C
3 °C

Túl népszerű a cigányzenét törlő vírus

2005.06.14. 15:16
Felháborodott hangú leveleket kap a román BitDefender, mióta vírusírtója képes hatástalanítani egy roma popzenét törlő vírust. A tiltakozó helyi internetezők szerint hasznos, ha a kártevő eltávolítja a cigány előadók mp3-as fájljait a számítógépekről, állítja a cég.

Április végén fedezte fel a BitDefender az Antiman.A vírust, amely a csatolt fájl megnyitásakor elküldi magát az Outlook címtárában levő összes címre, és törli a gépről a népszerű cigány énekesek hangfájljait. A levél román nyelvű szövege pornóképeket vagy tengerparti fotókat ígér, néhány változata viszont nem titkolja a vírus igazi célját.

Anti-antivírus

"Cigányzenével vagy anélkül?" - olvasható a vírus egyik verziójának tárgysorában. A levél szövege azzal kecsegtet, hogy a felhasználó a fájl megnyitásával szavazhat arról, érdemes lenne-e betiltani Romániában a populáris cigányzenét. Azt persze nem említi, hogy ha valaki kattint, mindenképpen ugyanarra "szavaz" - vagyis terjeszti a vírust.

A BitDefender szóvivője elmondta, meglepetésükre a vírus szerzői nem kevés támogatóra találtak a román internetezők körében. Az elmúlt hónapban, mióta frissítették adatbázisukat, több olyan levelet is kaptak, amelyben a felhasználók azt írták: hagyni kellett volna, hogy terjedjen a vírus. Egyikük "társadalmilag hasznosnak" nevezte a programot, írta a ZDNet.

Kazettáról is töröl?

A felhasználó megnevezése nélkül idézett levél szerint az Antiman nem vírus, hanem "praktikus eszköz". "Ha ismerik a vírus készítőjét, kérem, adják meg neki az e-mailcímemet - írta a szerző a cégnek - kész vagyok két héten át etetni és itatni őt."

Más, ugyancsak elszánt romapopzene-ellenes netezők szerint a cég várhatott volna még a vírusírtó frissítésével. Egy a technika világában nem túl jártas felhasználó azt kérdezte a BitDefendertől: "Van olyan verzió, amelyik a piros lámpánál álló autók kazettáiról is törli a zenét?"