Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

A spamelők elköltöznek Amerikából

2004.05.19. 09:22
A legfrissebb adatok szerint világszerte csökken a levélszemetek aránya, de a visszaesést nemcsak a szűrőtechnikák javulása, hanem a spammerek erőgyűjtése is magyarázhatja. Az Egyesült Államokban és az Európai Unióban meghozott jogszabályokhoz ugyanis valamiképpen alkalmazkodniuk kell.
Az internetes biztonságtechnikával foglalkozó MessageLabs nemrégiben közzétette felmérését a spamek és vírusok trendjeiről, miszerint az általa 2004 áprilisában átvizsgált 841,4 millió email közül 77,8 millió tartalmazott vírust, és 568,9 millió volt spam. Ezek a számok arra utalnak, hogy világszinten átlagosan az összes email 67 százaléka volt spam és 9,2 százalék tartalmazott valamilyen formában vírust.

Az elrémisztő adatok ellenére a spamek aránya idén csökkenni kezdett. Az AOL, a világ legnagyobb internetszolgáltatója például a levélszemét arányának huszonhét százalékos csökkenését regisztrálta. A MessageLabs számításai szerint ha a tavalyi növekedési ütem folytatódott volna az idén is, mára a spamek aránya elérné a nyolcvan százalékot. Ezzel szemben a májusi mérések szerint a világ email forgalmának csak ötvenhárom százaléka levélszemét. Ez köszönhető egyrészről a szűrési technikák fejlődésének, másrészt annak, hogy a spammereknek fel kell készülniük az új jogszabályokra.

Máshonnan küldik

"Elképzelhető, hogy a visszaesés átmeneti jellegű lesz, mert az amerikai spamguruk áthelyezik a tevékenységüket Kínába, Dél-Koreába, vagy néhány kelet-európai országba, ahol a szabályozás, és még inkább a törvények betartatása még laza" - mondta a Napi Gazdaságnak Nemes Dániel, a filter:max stratégiai igazgatója.

A spamek küldésének jogi szabályozása ugyan valamelyest érezteti a hatását, azonban látszik, hogy sem az egyesült államokbeli CAN-SPAM Act, sem az EU direktívája nem hozott teljes megoldást, továbbra is szükség van technikai védekezésre és a felhasználók óvatosságára, derült ki a MessagesLabs magyarországi képviseletét ellátó filter:max közleményéből.

Az uniós és az amerikai szabályozás több ponton is eltér egymástól. Az amerikai szabályozás úgynevezett "opt-out" rendszerű, tehát a felhasználóknak reagálniuk kell a spamre annak érdekében, hogy ne kapjanak több ilyet. Az Unióban ugyanakkor az egyéni felhasználóknak (és bizonyos tagállamokban a cégeknek is) előre kell engedélyezniük ("opt-in"), hogy kereskedelmi emailt küldjenek számukra. Mivel azonban a spamek túlnyomó többsége az Egyesült Államokból származik, az "opt-out" rendszer hatálya alá esik.

Összehangolt spamelés

Annak ellenére, hogy számos szakértő teljesen hatástalannak tartja a Can-Spam törvényeket, konkrét adatok utalnak arra, hogy maguk a spammerek igenis figyelembe veszik a jogszabályokat, olvasható a közleményben. A New York Times nemrégiben készített interjút Alan Ralskyval, a közismerten "legelvetemültebb" spammerrel. Ebben Ralsky kijelentette, hogy a jövőben figyelembe veszi a vonatkozó új törvényeket, de nem áll le a nagy tömegű email kiküldésével, csak éppen annak módját összehangolja a jogszabályokkal.