Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Az emailek kilencven százaléka spam

2004.05.14. 14:53
Az év végére az emailforgalom akár 95 százalékát is kitehetik a spamek, és az sem kizárt, hogy olyan súlyossá válik a probléma, hogy új szabványt kell bevezetni miatta az internetes kommunikációban használatos SMTP protokoll helyett. A különböző szolgáltatásokat és termékeket hirdető kéretlen levelek mellett egyre gyakoribb az úgynevezett phishing, azaz az olyan spamek küldése, amelyek segítségével illegálisan szerzik meg a gyanútlan felhasználó adatait.
Szűk egy év alatt megduplázódott a spamek száma: ma minden emailre kilenc kéretlen küldemény jut, hangzott el a 2F 2000 Kft. és a Clearswift Co. közös sajtóbeszélgetésén. Carsten Hoffmann, a Clearswift mérnöke szerint az év végére akár 95 százalékra is emelkedhet ez az arány. Nem kizárt, hogy olyan súlyossá válik ez a probléma, hogy új szabványt kell bevezetni miatta az internetes kommunikációban használatos SMTP protokoll helyett. Addig a spamek szűrése az egyedüli megoldás.

Bár a nem kívánt elektronikus levelek a végfelhasználóknak "csupán" egyre nagyobb pszichikai terhet jelentenek, a gazdasági szervezeteknek komoly anyagi kárt is okoznak. "2004-ben egy napi csupán ötven emailt fogadó kisebb cégnek is havonta körülbelül 13 200 forintjába kerül az a munkakiesés, amit a kéretlen levelek okoznak. Az összeg körülbelül 2640 forintra csökken egy professzionális spamszűrő használatával. Nagyobb vállalatoknál még égetőbb ez a probléma. Egy 250 számítógéppel rendelkező vállalatnak éves szinten közel 40 millió forint kárt okoznak a spamek, míg egy professzionális spamszűrő megoldással ez az összeg a negyedére csökkenthető" - jelentette ki Dávid András, a 2F 2000 Kft. kereskedelmi igazgatója. Ezt a kiadást viszont már nem lehet kikerülni, a cégek kénytelenek szembenézni a spamek jelentette problémával.

Pishing

Míg a spam az egyik oldalon költséget okoz, a másik oldalon bevételi forrást jelent. A spamküldés óriási hasznot hajt az internetet illegális célokra használóknak. A spamcímlisták - mint személyes adatok - gyűjtése, azok árusítása, valamint a számítógépek spamek továbbítására való jogosulatlan felhasználása bűntett. Mégis sokan húznak hasznot ebből a tevékenységből, hiszen alacsony költség mellett a minimális válaszadás, néhány vásárlás is profitot jelent.

"A különböző szolgáltatásokat és termékeket hirdető kéretlen levelek mellett egyre gyakoribb az úgynevezett phishing, azaz az olyan spamek küldése, amelyek segítségével illegálisan szerzik meg a gyanútlan felhasználó adatait. Sokan kaptunk már olyan levelet, amely felhívja a figyelmünket például egy lottónyereményre. Amikor válaszolunk a spamre, ők elkérik a számlaszámunkat, és néhányan sajnos meg is adják az adataikat. De a webhamisítás is egyre elterjedtebb. Ebben az esetben olyan hűen másolnak le weboldalakat, hogy a felhasználó azt hiszi, valóban az adott cég honlapján van. Például kiadják magukat az internetes bankunknak, mintha az figyelmeztetne, hogy pontosítanunk kell az adatainkat. A megtévesztésig hasonló oldalon azonban nem a bankunk, hanem bűnözők részére gépeljük be a számlaszámunkat és a jelszavunkat" - mondta el Carsten Hoffmann.

"Adataink vannak arról, hogy az interneten hétről-hétre növekszik az illegális adatszerzést célzó támadások száma. Míg 2003 novemberének utolsó hetében 21 ilyen támadást regisztráltunk, addig 2004 januárjának utolsó hetében már 313-at, február utolsó hetében pedig 579-et" - mondta a szakember.

Szűrni kell

A spamszűrő szoftverek között egyaránt megtalálhatóak az ingyenes programok, az antivírus alkalmazásokhoz csatolt spamszűrő megoldások, valamint a professzionális megoldások. Természetesen a legutóbbi biztosítja a leghatékonyabb védelmet, a vállalatok ezek használatával kímélhetik meg magukat és alkalmazottaikat a legtöbb bosszúságtól. Egy professzionális spamszűrő megoldás ára kevesebb mint három hónap alatt térül meg.

"A spamszűrők magyarországi piacát nehezen lehet megbecsülni, hozzávetőlegesen évi százmillió forintól beszélhetünk. Az elmúlt években a piac több mint ötven százalékos növekedést mutatott. Jelentős súlya van néhány professzionális megoldást szállító it-biztonsági cégnek, az antivírus programokat gyártó cégek viszont csak a legutóbbi időben kezdtek foglalkozni ezzel a területtel. Valószínű, hogy rövid időn, akár egy éven belül minden kliens- és szerveroldali biztonsági csomag részeként fognak árulni spamszűrő megoldásokat" - mondta el Dávid András, a 2F 2000 kereskedelmi igazgatója.

Bevételkiesés

A cégek versenyképességét a magáncélú webhasználat is fenyegeti. Az IDC felmérése szerint a dolgozók közel nyolcvan százaléka használja az internetet a munkával nem kapcsolatos tevékenységekre. A teljes tiltás ma már lehetetlen: a tartalomszűrő alkalmazások jelenthetik a megoldást. A 2F 2000 Kft. becslése szerint egy 250 számítógéppel rendelkező vállalatnak éves szinten hatvanmillió forint kiadást jelentenek a "szörfözgető" alkalmazottak. Professzionális tartalomszűrő megoldás használatával (a vállalati internethasználat szabályozásával) körülbelül 11 millió forintra csökkenthető az a költség, amit a magáncélú internetezéssel töltött munkaidő kiesés okoz.

A magyarországi tartalomszűrő szoftverek piaca körülbelül 200-250 millió forintra tehető, bár az elmúlt években a szakértők által elvártnál gyengébben, csupán 10-15 százalékkal nőtt.