Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Csökken a spamek aránya

2004.05.17. 15:18
A MessageLabs emailbiztonsági vállalat adatai szerint mostanában átlagosan a világ emailforgalmának 53 százaléka spam, és az arány egyre csökken. A cég szerint a spamellenes törvények éreztetik hatásukat.
A MessageLabs emailbiztonsági vállalat közzétette felmérését a spam- és vírushelyzetről. Eszerint a MessageLabs által 2004 áprilisában átvizsgált 841,4 millió email közül 77,8 millió tartalmazott vírust, és 568,9 millió volt spam. Ebből levezetve világszinten átlagosan az összes email 67 százaléka volt áprilisban spam és 9,2 százalék tartalmazott vírust.

Figyelembe veszik

A jogi szabályozás tehát valamelyest érezteti a hatását, véli a cég, azonban látszik, hogy sem az USA-beli Can-Spam Act, sem az EU direktívája nem hozott önmagában megoldást, továbbra is szükség van egyrészt a technikai védekezésre, másrészt a felhasználók óvatosságára.

Az EU- és az USA-beli szabályozás több ponton is eltér egymástól. Az amerikai szabályozás úgynevezett "opt-out"-rendszerű, tehát a felhasználóknak reagálniuk kell a spamre annak érdekében, hogy ne kapjanak több ilyet. Az EU-ban ugyanakkor az egyéni felhasználóknak (és bizonyos tagállamokban a cégeknek is) engedélyezniük kell("opt-in"), hogy kereskedelmi emailt küldjenek számukra. Mivel azonban a spamek túlnyomó többsége az USA-ból származik, az "opt-out"-rendszer hatálya alá esik.

Annak ellenére, hogy számos szakértő teljesen hatástalannak tartja a törvényeket, konkrét adatok utalnak arra, hogy maguk a spammerek igenis figyelembe veszik a jogszabályokat. Nemrégiben a New York Times Alan Ralskyval, a közismerten legelvetemültebb spammerrel készített interjút. Ebben Ralsky kijelentette, hogy a jövőben figyelembe veszi a vonatkozó új törvényeket, de nem áll le a nagytömegű email kiküldésével, hanem a kiküldés módját hangolja össze a jogszabályokkal. Bár ez első ránézésre jó dolognak tűnik, rávilágít arra, hogy a szabályozás inkább legitimálja a spammelést annak megakadályozása helyett.

Csökkenő arány

Nem sokkal azután, hogy megjelentek az új törvények, jónéhány nagyobb cég, például az AOL, az Earthlink, a Microsoft vagy a Yahoo hat eljárásban beperelte a 118 legismertebb spammert. Kérdéses azonban az eljárások kimenetele, hiszen komplett "iparág" szerveződött a spammelés köré, és a spammerek igen felkészültek mind technikailag, mind jogilag az új szabályozásból.

A spamek aránya ennek ellenére váratlanul csökkenni kezdett. Az AOL, a világ legnagyobb internetszolgáltatója a törvény életbe lépése óta a spamek arányának 27 százalékos csökkenését regisztrálta. A MessageLabs is hasonló számokat jelentett. Számításaik szerint ha a tavalyi növekedési ütem folytatódott volna az idén is, mára a spamek aránya 80 százalékra kellett volna, hogy nőjön.

Ezzel szemben mostanában átlagosan a világ emailforgalmának "csak" 53 százaléka spam (ezt az arányt más cégek különben jóval nagyobbra teszik). Ez köszönhető egyrészről a spamszűrési technikák fejlődésének, másrészt annak, hogy a spammereknek fel kell készülniük az új jogszabályokra, véli a cég.