Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Népszerű az online szívatás

2007.05.20. 10:22
Felmérések szerint a 13-17 éves korosztály igencsak ki van téve az internetes támadásoknak. A Symantec infóbiztonsági cég közleménye szerint az online támadások az iskolaudvaron elkövetett csínytevések modern megfelelői.

A tizenévesek nap mint nap használják az internetet és a mobiljukat, hogy tanulmányaikhoz információkat szerezzenek, elolvassák a híreket, illetve hogy szélesebb körben kommunikáljanak barátaikkal. A modern eszközök használata során azonban kellemetlen élmények is érhetik őket: ismerőseik visszaélhetnek személyes adataikkal, jogosulatlanul használhatják fel fotóikat, pletykák és rosszindulatú támadások célpontjaivá válhatnak.

Az amerikai Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács megbízásából folytatott kutatás azt vizsgálta, hogy a tizenévesek miként bosszantják és ugratják egymást - most már nemcsak az iskolaudvaron, a tanítás ideje alatt, hanem a nap bármely pillanatában az interneten is.

A többség szabadon netezhet

A kutatás arra is kitért, hogy a tizenévesek internetezési szokásaihoz miként viszonyulnak szüleik. Tízből négyen azt állították, hogy semmilyen szabályt sem kell betartaniuk, és a szüleik nagyon jól tudják, hogy milyen online tevékenységeket folytatnak. A szülők negyede semmit sem tud arról, hogy gyermekük mit csinált az interneten. Ezzel szemben 31 százaléknál a szülők szabályozzák a web használatát, viszont 8 százalék ügyesen meg tudja kerülni az előírásokat.

Az elmúlt egy évben tízből négyen voltak részesei online zaklatásnak, és a legtöbb áldozat a gimnazista korosztályból, a 15-16 évesek köréből kerül ki. A lányoknál az arány számottevően magasabb, 51 százalék, mint a fiúknál, ahol ez 37 százalékot tesz ki. Az online szívatás leggyakoribb formái: valaki másnak adja ki magát megtévesztés céljából, valaki egy másik személyről terjeszt hazugságokat, valaki egy konkrét személy nevében kommunikál másokkal, emailben vagy csetprogrammal.

Az ilyen incidenseket után az érintettek 36 százaléka megkéri az illetőt, hogy fejezze be a tevékenységet, 34 százalék blokkolja a kommunikációt, és ugyanennyien mesélnek is barátaiknak a történtekről. A válaszokból az is kiderült, hogy a fenti reakciók nagyobb arányban jellemzők a lányokra, a fiúk ritkábban reagálnak az incidensekre. A nemek közötti eltérés az incidensek által kiváltott érzelmi reakciókban is megfigyelhetők, a lányokat jobban megviselik a történtek, míg a fiúk kevésbé bántódnak meg.

Megtalálják az elkövetőt

A tizenévesek 92 százaléka sikeresen azonosította a számára kellemetlenséget okozó személyt, aki az esetek több mint felében a barátok vagy iskolatársak közül kerül ki. A tizenévesek döntő többsége úgy gondolja, az elkövetők viccből zaklatnak másokat, és tettüket nem is veszik túlságosan komolyan, sőt 31 százalék úgy vélekedik, mindenki követ el hasonló cselekedeteket.

A Symantec szerint a szülőknek többet kell tudniuk arról, hogy a gyerekeik kivel milyen kapcsolatot tartanak fenn az interneten, mert ez segíthet a megelőzésben, illetve az esemény bekövetkeztekor a rossz élmények feldolgozásban. A cég azt is javasolja, hogy a családok szabályozzák az internet használatát védelmi szoftverekkel, töltsék együtt az internetezésre fordított idő egy részét. Érdemes elmagyarázni a gyermeknek, milyen veszélyek, kellemetlenségek érhetik, és hogy miként kerülheti el ezeket. A súlyosabb eseteket mindenképpen jelenteni kell a netszolgáltatónak vagy a hatóságoknak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!