Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Áldozataival tetriszezik a féreg

2005.01.14. 11:45
A megfertőzött gépek használói orosz videojátékkal szórakozhatnak, miközben a háttérben munkálkodó féreg újabb megtámadható hálózatokat keres.
Az emailben terjedő férgek gyakran keltik azt a látszatot, hogy a fertőzött levél csatolt állományában egy népszerű popsztár meztelen képei vagy egy aprócska játékprogram lapul, de ritkán teljesítik ígéretüket, inkább a károkozásra koncentrálnak. A Cellery néven ismert féreg azonban nem hazudik, valódi tetriszt tartalmaz, jelentette be az informatikai biztonsággal foglalkozó Sophos.

Céges gondok

Miközben a számítógép-használó nyugodtan tetriszezik, a féreg körülnéz a belső hálózaton, hogy talál-e még a környéken olyan számítógépeket, amelyek Microsoft Windows operációs rendszert futtatnak és megtámadhatóak. A Sophos szerint a Cellery elsősorban azoknak a vállalatoknak okozhat gondot, amelyek engedik a számítógépes játékok futtatását, mivel az alkalmazottak azt hihetik, hogy csupán egy újabb egyszerű játékkal bővült a céges kínálat, írta a Cnet.

Volt már ilyen

A kártékony kódok korábban is próbáltak játékok segítségével terjedni, több mint négy évvel ezelőtt például egy másik tetriszes féreg terjedt az internetes csevegőszobákban. A Sophos jelentése nem említette a korábbi férget, ezért nem lehet tudni, hogy a két tetrisznek van-e köze egymáshoz. Az első számítógépes vírus is egy játékhoz kötődik: az 1975-ben létrehozott Pervade az UNIVAC rendszereken terjedt, mágneses kazettákon, és az Animal elnevezésű játékot hirdette.