Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-9 °C
2 °C

Egyre veszélyesebb vírusok jönnek

2003.02.19. 11:37
A 2002-es év közepének eseménytelen időszaka nem tartott sokáig, a második félévben a vírusjárványok gyakorisága meghaladta a 2001-es esztendő legsúlyosabb periódusaiban tapasztaltat - írja az orosz Vedomosztyi.
Az orosz víruskutató társaság, a Kaspersky Labs elemzései szerint a vírusok által okozott kár Oroszországban 2002-ben meghaladta a 14,5 milliárd dollárt, ami tízszázalékos növekedést jelent a 2001. évhez képest. Tavaly 12 nagyobb és 34 kisebb járványt jegyeztek fel. A Message Labs elemzései szerint az elektronikus úton továbbított vírusos levelek száma megduplázódott, s jelenleg minden kétszázadik levél fertőzött.

Míg 2002 első felében nem regisztráltak túl sok fertőzést, a második félévben minden hónapban két-három komolyabb vírus tűnt fel - mondta Borisz Sarov, a Dialog Nauka víruselemző cég igazgatója. A Kaspersky Labs összesítő adatai szerint a fertőzések 77,18 százalékát azok az e-mailben terjedő vírusok tették ki, amelyek a postafiókban található címekre önműködően továbbítják magukat, 6,49 százalékát a klasszikus értelemben vett károkozók, 16,33 százalékát pedig azok a programok, amelyek - bekerülvén a merevlemezre - feltörik a biztonsági kódokat, hozzáférhetőséget biztosítva ezzel a számítógépes kalózoknak.

Egyre gyorsabbak

A múlt év decemberében növekvő tendenciát mutattak ki, a fertőzések 31,3 százalékkal nőttek. A szakemberek jóslatai szerint idén sem fog csökkenni ez a szám, sőt minden bizonnyal meg fogja haladni az eddig mért adatokat. A Kaspersky Labs igazgatója, Makszim Potasev elmondta, hogy a programozók ma már olyan algoritmusokat hoznak létre, amelyekkel a vírusok minden eddiginél nagyobb sebességgel terjednek. Ez azt a veszélyt hordozza magában, hogy a jelenlegi vírusölők túl későn reagálnak a problémára, s nem tudják megállítani a fertőzés terjedését.

Apokaliptikus víziók

Jevgenyij Kaszperszkij a Kaspersky Labs létrehozója ennél is apokaliptikusabb képet festett. Szerinte az internet mai állapotában életciklusának befejező részéhez érkezett. Mindezt arra alapozza, hogy a támadások egyre inkább a világháló egészének megbénítására irányulnak, s a technológia fejlődését tekintve egyre nagyobb valószínűségét látja a számítógépes kalózok felülkerekedésének.  • Vennék
  • Hírek