Boglárka
19 °C
35 °C

Személyes találkára hívják egymást a vírusírók

2004.03.05. 10:53
Az F-Secure finn vírusvédelmi cég munkatársai a Netsky féregvírus újonnan felfedezett, G jelű változatában is találtak egy, a Beagle és a MyDoom szerzőinek szóló üzenetet, melyben a vírus készítője személyes találkozóra hívja kollégáit. Szakértők szerint lehet, hogy a vírusírók valóban versengenek egymással, de az is, hogy az év átveréséről van szó.
Újabb Netsky-mutáns érkezett az F-Secure szakértőihez, akik az új, G variánsban is találtak egy, a Beagle és a MyDoom szerzőinek szóló üzenetet. A kocsmai stílus valószínűleg folytatódik, ugyanis a vírusirtó weblogján már csak a "sértő üzenet" minősítést tűntették fel, az üzenetet magát nem, adta hírül a Prohardver a BME IK ITSec csoportjára hivatkozva.

Lehet, hogy átverés?

Külön érdekesség, hogy a vírus törzse tartalmaz egy USA-ban található helyet, ahova a programozó személyes találkára hívja kollégáit. A hely a hivatalos közlés szerint titkosítva van. A BME IK ITSec csoportja értékelése szerint ezek az üzenetek vagy valódi versengést takarnak, vagy az év átveréséről van szó. A szakértők kiváncsian várják a fejleményeket, és azt sem tartják haszontalannak megemlíteni, hogy az F-Secure cég már többször működött együtt sikeresen az FBI-jal.

Elsőként a Beagle.I-ban találtak üzenetet, miután a Netsky.D már úgy volt programozva, hogy eltávolítsa a Beagle C jelű változatát. A Beagle.I vírus által hordozott üzenet a következő volt: "Hey, NetSky, f*ck off you b*tch, don't ruin our business, wanna start a war?" (Hé, Netsky, te &@°÷/@&#, ne tedd tönkre az üzletünket, talán háborút akarsz kezdeni?) A Netsky szerzőinek válaszára a J változat tovább átkozódott.