A Google 5 éven belül digitálisan elérhetővé teszi a Holt-tengeri tekercseket

2010.10.21. 11:44

A vállalat bevallottan küzd a hagyományos történelmi értékek megőrzéséért, ennek keretében hatalmas mennyiségű könyvet kezdtek el digitalizálni  (többek között 10 ezer magyar nyelvűt is), de célul tűzték ki, hogy beszkennelnek több olyan fontos dokumentumot is, mint amilyenek a Holt-tengeri tekercsek is.

Az Izraeli Régészeti Hivatal támogatásával történő projekt során a Google szakemberei nagyfelbontású képeket készítenek a sérülékeny, rossz állapotban lévő iratokról. A tekercsek fizikai megjelenésével egyenértékű minőséget nyújtó képek segítségével így már anélkül vizsgálhatja bárki a rajtuk szereplő írást, hogy megsérülne a több mint 2000 éves anyag. Az eredeti héber, görög és arámi nyelven írt szöveg mellett szintén közzé teszik azok angol nyelvű fordítását is.

Az 1950-es években fényképsorozat már készült a gyűjteményről, ezeket újra elővéve kiderült, hogy több mondat mára elhomályosult, több lapnak pedig nyoma veszett a szigorú biztonsági előírások ellenére. A tervek szerint 5 éven át tartó projekt 2,5 millió eurót (435 millió Ft.) fog felemészteni.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM