Tech blog

Saját operációs rendszert fejlesztenek az oroszok

2010. október 28., 10:19 Módosítva: 2010.11.15 13:05
6

Az orosz kormány 150 millió rubeles (közel egymilliárd forint) keretet különített el egy saját pécés operációs rendszer kifejlesztésére, hogy ezzel növelje a rendszerei biztonságát, és csökkentse az amerikai technológiától való függését.

Az rendszer az ingyenes Linux alapjaira fog épülni, és decemberben dől el, kit bíznak meg az elkészítésével.

Az orosz kormány részéről nem ez az első olyan lépés, ami az amerikai és európai technológiák mellé saját alternatívát próbál állítani. Ilyen volt például a Glonass műholdas navigációs rendszer kiépítése, amit az amerikai GPS-hez, vagy az európai Galileóhoz csatlakozás helyett hoztak létre a nyolcvanas években.

Tíz éves a Playstation 2

2010. október 27., 15:12 Módosítva: 2010.12.10 14:27
13

A múlt héten a Nintendo 8 legendás NES konzolja ünnepelte 25. születésnapját, október 26-án pedig a második generációs Playstation éppen tíz éves. A játékgép Japánban 2000. március 4-én, Amerikában október 26-án, Európában pedig november 24-én kezdődött el, így három születésnapja van, ebből most az amerikait ünnepli.

A viszonylag késői nyugati megjelenés és a magas kezdő ár (300 dollár) ellenére a Sony csak abban az évben 1,3 milliót értékesített világszerte a gépből. Ez a szám mára elérte a 146 milliót, így a világ legnagyobb példányszámban eladott játékkonzoljának számít (egyedül a Nintendo DS közelíti meg). A gép hatalmas sikerét nem csak az akkorra már jól bejáratott márkanév magyarázza, hanem az olyan, csak PS2-n elérhető játéksorozatok is, mint a Final Fantasy, a Metal Gear Solid és a Gran Turismo. A GTA-sorozat (a 3. résztől a San Andreasig) egyes tagjainak fél évig tartó exkluzivitása is sok vásárlót csábított el.

2002-ben debütált az internetes játékot lehetővé tevő hálózati adapter, a könnyed partijátékokhoz tervezett EyeToy pedig 2003-ban jelent meg a géphez. A Sony az évforduló alkalmából egy új, Toy Story 3-as kiadást hoz forgalomba 100 dolláros áron.

Tízmilliárd dollárért vásárol saját magából az IBM

2010. október 27., 14:25 Módosítva: 2010.10.27 14:25

Az IBM bejelentette, hogy tízmilliárd dollár értékben vásárol fel a piacon a saját részvényeiből, folytatva ezzel az áprilisban elkezdett akciót, amikor nyolcmilliárdot fektetett be abba, hogy a tőzsdén forgó IBM-részvényeket megvegye. Az előrejelzések szerint, ha ez a mostani tízmilliárd elfogy, újabb hasonló tőzsdei manőverek várhatók.

A saját részvények felvásárlása nem ritka dolog a tőzsdén, általában akkor szoktak ilyesmit tenni a cégek, ha éppen alacsony a részvényárfolyam, és a vállalat éppen valami nagyobb durranásra készül, ami majd felhajtja a papírok árát. A mostani IBM-akcióban az a furcsa, hogy a mostani 140 dolláros árfolyam kimondottan magasnak számít, a cég fennállása óta 143 volt a csúcs, amit valaha elértek a részvényei.

Jön a Windows 7 első szervizcsomagja

2010. október 27., 13:30 Módosítva: 2010.10.27 14:20

A mai naptól tölthető a Service Pack 1 megjelenési előtti, úgynevezett RC (release candidate) változata Windows 7-hez és Server 2008 R2-höz. Ez már tartalmazza az összes frissítést és újdonságot is, amit a végleges változat is fog, de a felhasználóknak lehetőségük van a visszajelzésre problémákról, így hibamentesítve téve a majdani végleges verziót.

A javítócsomag az eddigi megszokott SP-khez képest kevés újdonságot fog tartalmazni, inkább az eddigi hibajavító frissítések gyűjteményének nevezhető. A két fontos újítás közül az egyik a RemoteFX virtualizációs technológia bevezetése. Ez lehetővé teszi, hogy egy erős hardverrel rendelkező szerverhez kapcsolódó gépen lehessen komoly számítási igényt megkövetelő grafikai alkalmazásokat használni úgy, hogy maga a 3d-s program a kiszolgálón fut. A kliens pécén csak gyors internetelérésre van szükség, és olyan minimális szintű hardverre, ami képes a hálózaton keresztül érkező képek megjelenítésére.

A másik újítás az XP mód, ami egy virtuális gépen, szoftveresen emulált Windows XP Sp3. Ezzel megoldható a régebbi programok tökéletes futtatása akkor is, ha nem rendelkezünk a hardveres emulálást támogató processzorral. A Service Pack 1 RC az angol, francia, német, japán és spanyol nyelvű rendszereket támogatja, a magyar lokalizációra még várni kell.

Évenként duplázódni fog a hibrid winchesterek piaca

2010. október 27., 11:31 Módosítva: 2011.01.27 12:10

Az Objective Analysis tanulmánya szerint a kevert típusú winchesterek eladása évenként duplázódni fog, így amellett, hogy nagy valószínűséggel kiszorítják a piacról a hagyományos társaikat, 2016-ra 600 millió darabot adnak el belőlük a tervek szerint. Jim Handy elemző szerint a vásárlók könnyen ki tudják fizetni a 30-40 dolláros pluszt a hibrid készülékek áráért (így 150 dollárba kerül egy), míg az SSD-k 500 és 1200 dollár közötti ára már gondot okozhat.

A hibrid HDD előnye, hogy a hagyományos winchesterekhez képest jelentős gyorsulást képes felmutatni a kisebb fájlok mozgatásánál és a bootolási időben is. Köszönhetően annak, hogy a normál, adatokat tároló lemezek mellett a háttértár tartalmaz egy kisméretű és nagysebességű flash modult is (4 GB) ami az operációs rendszer felállásához szükséges fájlokat tárolja. Menet közben pedig cache-ként működve gyorsítja a rendszer működését. Az következő két évben még csak a 4 GB-os példányok lesznek elérhetőek, de már készülnek a 16 GB-ot tartalmazó hibridek is.

Elkészült a százezredik androidos alkalmazás

2010. október 26., 13:13 Módosítva: 2010.11.19 16:41

A Google egy Twitter-bejegyzésben jelentette be, hogy letölthető a százezredik program az Android Marketről. Ez a szám azért is elképesztő, mert két évvel ezelőtt pár tucat alkalmazással indult a szolgáltatás, fél éve pedig még csak 50 ezernél tartottak. Nem csak programok száma, de a letöltéseké is hatalmas növekedést mutat, ami összesítve majdnem eléri a 2 milliót.

Persze ilyen mennyiségnál felvetődik a kérdés, hogy mennyi közülük a valóban használható. A legnagyobb független gyűjtőhelyen, a Cryketen fellelhető alkalmazások 53 százaléka kapott 5 csillagos, 17 százaléka pedig 4 csillagos értékelést a felhasználóktól. Ez alapján több, mint 70 ezret tényleg érdemes kipróbálni a választékból.

Hiába ugrott az androidos programok száma hat hónap alatt a duplájára, a közelében sincsenek az Apple App Store-ban található 250 ezernek. Windows 7 mobilok alig pár napja kaphatóak, de már elérték a rá tölthető programok az 1000 darabos határt.

Az Ubuntu végleg elhagyja a Gnome-ot

2010. október 26., 11:29 Módosítva: 2011.02.18 08:16
5

Az április 28-án megjelenő 11.04-es verziószámú kiadás az otthoni és szerver környezetben is az új felületet fogja támogatni. A rendszert kiegészíti a Compiz Fusion ablakkezelő, így a látványos, 3d-s asztalváltásról sem kell lemondani. Az új felület megkapja az OSX-ből ismert, a képernyő szélén elhelyezett dokkot is, ahova a fontosabb, gyakran használt programok ikonjait lehet pakolni.

Az új grafikai felület bevezetése az egyik legnagyobb változás az Ubuntu eddigi történelme során, ezért számítanak némi ellenállásra is a felhasználóktól. Ezért, ha valaki nem akar változtatni már bevált felhasználói felületén, az alapesetben Unityval felszerelt Ubuntu helyett választhatja a régi GNOME-ot is letöltéskor.

Az Ubuntu 11.04 nem csak az új kinézetével, hanem sok új hasznos funkció bevezetésével is megpróbálja magához csábítani az OSX- és Windows-felhasználókat. Az ígéretek szerint az egyszerűsített Install lehetőséget ad megválasztani, mire akarjuk használni az operációs rendszert (multimédiára, netezésre, vagy irodai munkára), ezután alig 8 perc alatt települnek fel a megfelelő programcsomagok.

Elkészült a Keyglove prototípusa

2010. október 26., 10:45 Módosítva: 2010.10.26 10:45

Jeff Rowberg dizájner által tervezett Keyglove nem más, mint egy 36 érzékelőből és egy gyorsulásmérőből álló kesztyű, mely már most, csupán prototípusként képes emulálni az egér és a billentyűzet használatát is. Az ujjak két oldalán elhelyezkedő szenzorok mozgásai alapján a kesztyűhöz kapott szoftver megjeleníti a képernyőn a megfelelő betűket. A készülékkel a teljes angol ABC használható, de mivel az érzékelők összeérintésével a kombinációk száma több százra is rúghat, így a világ legtöbb nyelvén, így akár magyarul is lehet gépelni a segítségével. Rowberg a Gizmodo kérdésére még nem tudta megmondani, mikor is lesz kész, 100 százalékig működőképes termék a Keyglove-ból.

keyglove

Meghódítja a világűrt a Foursquare

2010. október 26., 10:03 Módosítva: 2011.01.25 13:46

Douglas H. Wheelock amerikai űrhajós az első felhasználó, aki a világűrből, pontosabban a nemzetközi űrállomásról jelentkezett be a Foursquare helyzetmeghatározó szolgáltatásba. Az utóbbi pár hónapban óriási népszerűségre szert tett szolgáltatásban minden új helyre bejelentkezéssel virtuális jelvényeket kapunk – Douglas így elsőként kapta meg a NASA Explorer Badge nevű jelvényt. Ezt később nemcsak űrhajósok kaphatják meg, alternatív megoldásként elérhető lesz földi Foursquare-pontokról is, mint a washingtoni űrhajózási múzeum.

Wheelock egyébként rendszeresen twitterezik is a nemzetközi űrállomás fedélzetéről, és remek amatőr űrfotókat szokott feltölteni a Twitpicre.

Érintő panel a psp2-n

2010. október 25., 15:05 Módosítva: 2011.01.13 11:09

Nem sokkal a szeptember végi Tokyo Game Show után a Sony egy privát összejövetelt tartott, ahol bemutatta az új hordozható konzol, a psp2 félig kész változatát. Azt már eddig is pletykálták, hogy az új psp-nek érintőképernyője lesz. Ez majdnem igaz, a gépen lévő kijelző maga nem lesz érintésérzékeny, hanem a konzol hátoldalán lesz egy, a notebookoknál is alkalmazott touchpadra hasonlító érintőpanel. Így a felhasználók dönthetnek, a hagyományos gombos vagy az érintőkijelzős megoldást választják-e. A kijelző egy inchel nagyobb lesz, a Sony el is nevezte hd-nak az új konzolt. Az is elhangzott, hogy a híresztelésekkel ellentétben a játékfejlesztők még nem rendelkeznek a végleges hardverrel. Nem egyértelmű, hogy ugyanarról a gépről esett-e szó, mint amiről a Wall Street Journal is beszámol, mely átmenet lenne az e-könyv-olvasó, a játékkonzol és a netbook között. A gép várhatóan jövő év végén jelenik meg Japánban.

Lefoglaltak két torrentoldalt a hétvégén

2010. október 25., 14:26 Módosítva: 2010.10.25 14:47
61

Megint lefoglalt a rendőrség két torrentoldalt, ezúttal a BitBarát és a Deathlord szerverét vitték el a hétvégén. Mint később kiderült, mindkét oldalnál néhány Ákos-album okozott gondot, miattuk vitték el a gépeket – írja az Asva.info. Az oldal meg nem erősített hírei szerint további oldalak is érintettek lehetnek, nem elérhető a Z-Tracker, a BigTorrent és a Filetorrents sem. Ugyanakkor egyre több trackeren lesz tiltott anyag bármi, ami Ákoshoz köthető.

Leállt éjjel a Fibernet netszolgáltatása

2010. október 23., 14:43 Módosítva: 2010.10.23 14:43
26

Az internetes adatforgalmat kezelő BIX grafikonjai szerint a Fibernet adatforgalma a szokásosnál is jobban, nagyjából zéróra esett vissza péntek este, illetve szombat délelőtt. Úgy tudjuk nap közben több nagyvárosban elérhetetlen volt a cég internetszolgáltatása.

fibernyet.png

Tehénnevelés iPaden

2010. október 22., 15:44 Módosítva: 2010.10.22 15:45

Júniusban készült el minden idők legsikeresebb facebookos játékának, a FarmVille-nek iPhone-os változata, most pedig elérhetővé vált az App Store-ról az iPadre optimalizált kiadás is. A fejlesztő Zynga közleménye szerint a pc-s és az iPhone-os verziót világszerte több mint 60 millióan használják, sőt ez utóbbi a 25 címet tartalmazó letöltési toplista tetején tanyázik a megjelenése óta. A hordozható Farmvile lehetőséget nyújt a jól megszokott farmunk menedzselésére, emellett ingyenesen kapunk hozzá egy hatalmas, még érintetlen területet is, amit hozzácsatolhatunk a már meglévőhöz, de akár új tanyát is nyithatunk rajta. E mellett természetesen a kézi és a nagy változat szinkronban van egymással, így ha az egyikben abbahagyjuk a termények betakarítását, bármikor folytathatjuk azt a másik elé leülve. A fejlesztő cég szóvivője szerint az iPad egészen kiváló platform a könnyed szórakozást nyújtó játékok számára, ezért a közeljövőben több nagy címük, mind például a Future Wars megjelenése is várható rá.

a mICROSOFT HAMAROSAN ELINDÍTJA NETES JÁTÉKBOLTJÁT

2010. október 22., 14:08 Módosítva: 2010.11.11 11:07

pÉNTEKEN JELENTETTE BE A mICROSOFT, HOGY ÚJ, BÖNGÉSZŐN KERESZTÜL HASZNÁLHATÓ JÁTÉKBOLTOT NYIT gAMES fOR wINDOWS mARKETPLACE NÉVEN. a NOVEMBER 15-ÉN SZÁZ CÍMMEL INDULÓ SZOLGÁLTATÁS NAGYRÉSZT A KLASSZIKUS CÍMEKRE KONCENTRÁL (aGE oF eMPIRE 2, dEUS eX: gAME oF tHE yEAR eDITION, gta III, halo,), DE ELÉRHETŐEK LESZNEK RAJTA A FRISSEN MEGJELENT JÁTÉKOK IS (A SAJÁT mICROSOFT gAME sTUDIOS KIADÁSOK MELLETT, A 2K gAMES, A cAPCOM, A rOCKSTAR ÉS A wARNER bROTHERS LEGISMERTEBB MŰVEI VÁRHATÓAK). a VÁSÁRLÁST MEGKÖNNYÍTI, HOGY NINCS SZÜKSÉG HOZZÁ KÜLÖN KLIENSRE, ÉS HASZNÁLHATÓ A MÁR MEGLÉVŐ wINDOWS lIVE, xBOX lIVE VAGY zUNE REGISZTRÁCIÓVAL. A NAPI, HETI ÚJDONSÁGOKRÓL ÉS A LEÁRAZÁSI AKCIÓKRÓL A mICROSOFT HÍRLEVELEKBEN ÉS RSS-EN KERESZTÜL IS ÉRTESÍTI MAJD A TAGOKAT.

Elkészült a Winamp Androidos változata

2010. október 22., 12:45 Módosítva: 2010.10.22 12:46
2

Windowson 1997-től jelenlevő médialejátszó mindenféle előzetes bejelentés nélkül, csütörtök reggel elérhetővé vált a minimum 2.1-es verziójú Androiddal felszerelt telefonokra. A SunSoft hivatalos oldalán és a Marketen is elérhető, jelenleg béta állapotban lévő program amellett, hogy automatikusan megkeresi és csoportosítja szerzők, albumok szerint a mobilon lévő zeneszámokat, képes azokat wifi-n és usb-n is szinkronizálni az asztali Winamppal. Természetesen létrehozhatunk a saját válogatásainkat tartalmazó m3u-listákat is. Az 1 MB-ot foglaló program egy widgetet is tartalmaz, így akár a Home képernyőn is könnyen válogathatunk a médiafájlok közül. E mellett támogatja a Last.Fm internetes rádiószolgáltatást is, így ha rendelkezünk mobilnettel, akkor bárhonnan hallgathatjuk az adást.

Elbocsátások várhatóak a Nokiánál

2010. október 22., 08:55 Módosítva: 2010.10.22 08:55

Habár a vállalat a harmadik üzleti negyedévét sikerrel zárta, az előző év hasonló időszakában elkönyvelt 599 millió eurós veszteséggel szemben 529 millió eurós nyereséget ért el, a Nokia a pénzügyi jelentés nyilvánosságra hozatalával párhuzamosan azt is bejelentette, hogy világszerte 1800 alkalmazottat fog elbocsátani. A részletekről már tárgyalnak az érintett szervezeti egységek vezetőivel. A hivatalos közlemény szerint a jelentős leépítésre azért van szükség, mert a Symbian operációs rendszerre épülő okostelefonokkal éles versenyt folytatnak a konkurencia termékeivel (iPhone, Blackberry, az androidos készülékek), és elkerülhetetlen a hatékonyság növelése, melynek egyik eszköze a cégstruktúra átalakítása, egyszerűsítése. A Nokia összesen 131 500 alkalmazottat foglalkoztat világszerte, közülük 66 ezret a Nokia Siemens Networks vegyes vállalatnál.

Elindult John Romero első facebookos játéka

2010. október 21., 15:11 Módosítva: 2013.12.09 19:53
2

John Romero, az Id egyik alapító tagja, a Wolf  3D, a Doom és a Quake sorozatok kreatív tervezője több év kihagyás után egy tőle teljesen szokatlan stílusban készült programmal jelentkezett. A LOLaps-szal  (az egyik legnagyobb facebookos játékkészítő, havonta 150 millióan használják a termékeiket) közösen készült Ravenwood Fair eredetileg múlt pénteken indult volna, de a céget is érintő  adat kiszolgáltatási botrány miatt kénytelenek voltak a mai napra halasztani a startot.

Az első látásra meseszerű köntösbe öltöztetett FarmVille-klónnak tűnő játék a gyerekes külső mögött 2 hónapig készült történetet és 40 pályán át tartó változatos küldetéseket tartalmaz. Alapvető cél, hogy a kísérteties, barátságtalan erdőt rendbe téve megépítsük a helyi reneszánsz vásárt, ahova a barátainkat invitálhatjuk némi virtuális pénzköltésre. Ebben megpróbálnak megakadályozni minket a fák között élő mitikus lények, akikkel a harcot Őrszemek telepítésével vehetjük fel. Persze mivel Facebookra készült játékról van szó, véres küzdelmekre nem kell számítani: a VentureBeat riporterének azon kérdésére, hogy van-e lehetőség shotgun használatára, Romero nemleges választ adott. A Ravenwood Fair minden, Facebook tag számára ingyenesen elérhető.

A Google 5 éven belül digitálisan elérhetővé teszi a Holt-tengeri tekercseket

2010. október 21., 11:44 Módosítva: 2010.10.21 11:45
5

A vállalat bevallottan küzd a hagyományos történelmi értékek megőrzéséért, ennek keretében hatalmas mennyiségű könyvet kezdtek el digitalizálni  (többek között 10 ezer magyar nyelvűt is), de célul tűzték ki, hogy beszkennelnek több olyan fontos dokumentumot is, mint amilyenek a Holt-tengeri tekercsek is.

Az Izraeli Régészeti Hivatal támogatásával történő projekt során a Google szakemberei nagyfelbontású képeket készítenek a sérülékeny, rossz állapotban lévő iratokról. A tekercsek fizikai megjelenésével egyenértékű minőséget nyújtó képek segítségével így már anélkül vizsgálhatja bárki a rajtuk szereplő írást, hogy megsérülne a több mint 2000 éves anyag. Az eredeti héber, görög és arámi nyelven írt szöveg mellett szintén közzé teszik azok angol nyelvű fordítását is.

Az 1950-es években fényképsorozat már készült a gyűjteményről, ezeket újra elővéve kiderült, hogy több mondat mára elhomályosult, több lapnak pedig nyoma veszett a szigorú biztonsági előírások ellenére. A tervek szerint 5 éven át tartó projekt 2,5 millió eurót (435 millió Ft.) fog felemészteni.

Megérkezett a Google Chrome 7

2010. október 21., 09:44 Módosítva: 2010.10.21 10:21

Tegnap megjelent a Google Chrome 7-es kiadásának stabil verziója. A frissítés a korábbi főváltozat, a 6-os publikálása utáni hetedik héten készült el, összhangban a vállalat által idén nyáron bejelentett új termékkiadási stratégiával. A cég akkor azt ígérte: a stabil főverziók körülbelül hathetente érkeznek majd, durván kétszer olyan gyakran, mint korábban.

A 7.0.517.41-es verziószámot viselő új kiadásba forradalmi újdonság nem került. Több száz hibát, köztük kritikus biztonsági réseket javítottak a fejlesztők; Mac OS X alatt megjelent az AppleScript-támogatás; HTML5-elemző algoritmus került a motorba; és támogatottá vált a File API, valamint az input tagben megvalósított directory upload. A 7-es Chrome a böngésző stabil verzióinak fenntartott csatornában vált elérhetővé Windows, Mac és Linux platformon.

25 éves a Nintendo Entertainment System

2010. október 20., 14:06 Módosítva: 2010.10.20 14:07

Ámbár a tévére köthető videojátékok közül az elsőbbségről a Nintendo Entertainment System lekésett (az az Atari 2100-é), de mindenképpen az erényei közé sorolható, hogy a kis szürke készülék volt az első olyan konzol, ami nagy körben elterjedté tette a képernyőre való tapadást pár pixel terelgetése végett. Az első NES 1985. október 18-án került az amerikai boltok polcaira. Az első Nintendo gépen mutatkoztak be a mára oly kultikus sorozatnak számító sorozatok, mint a Mario, a Zelda, a Metroid, a Contra; melyek amellett, hogy lefektették a Tetrisnél bonyolultabb videojáték alapjait, máig hatalmas sikernek örvendenek.

Egy kis történelem:

1983 júliusa: ANintendo megjelenteti a Famicomot Japánban.

1983 nyara: ANintendo együttműködést köt az  Atarival, hogy ez utóbbi készítse el a Famitson nyugati változatát "Nintendo Advanced videogame System" néven

1983 tele: A Nintendo visszahívja a meghibásodott Famicomokat és kicserélik az új alaplapot használó rendszerre.

1983 év vége: A Warner jelentései szerint az Atar eléri a naponta 2 millió dolláros veszteséget, ami előrevetíti az amerikai játékpiac teljes összeomlását.

1984-1985: A közvélemény szerint teljesen szívás konzoljáték-fannak lenni.

1984. január: A Nintendo minimális lelkesedéssel mutatja csak be a Coleco ADAM-féle játékrendszerét, az Advancet Video System-et.

1984 decembere: A jelentések szerint a Nintendo 2,5 millió Famicomot értékesített eddig, ezzel a messze Japán legdominánsabb konzolává téve a készüléket.

1985 júniusa: A Nintendo megpróbálkozik még egyszer: bemutatja a végleges AVS-t immár Nintendo Entertainment System néven.

1985 október 15:: Eladják az első NES-t  a Manhattan-i FAO Schwarz üzletben.

Facebook-os kommentjei miatt rúgtak ki három tanárt Amerikában

2010. október 20., 11:56 Módosítva: 2010.10.20 11:56

Az év elején a Pennsylvaniai Montgomery megye Lower Merion körzetének két középiskolájában figyelték meg a tanulókat a számukra használatra adott laptopok kameráin keresztül, az utóbbi hat hónapban pedig három New York-i középiskolai tanár volt kénytelen megválni a munkahelyétől, mivel nem megfelelő kommentekkel és fotókkal bombázták tanítványaikat Facebook-on. „This is sexy (ez szexi)” – kommentálta az egyik tanár, Chadwin Reynolds, féltucatszor az egyik diáklány Facebook-ra felrakott fotóit. Utána pedig különféle giftekkel (virtuális ajándékok a közösségi szájton) halmozta el őt, aki hiába utasította vissza az azokat, Reynoldsot mégis kirúgták állásából. A másik tanár, Laurie Hirsch, pedig „csókos” fotókat küldött diáklányoknak, egy kisegítő tanárnak, Stephen D'Andrill-nek pedig annyi bűne volt, hogy az egyik diáklány fotójához azt fűzte hozzá, hogy „a barátod nem érdemel meg egy olyan gyönyörű lányt, mint te”.

Visszaküldte az adatot a laptoptolvaj

2010. október 20., 09:26 Módosítva: 2010.10.20 09:26
97

Boldoggá tett egy professzort egy tolvaj Svédországban: ellopta a tudós laptopját, de visszaküldte a tartalmát, mármint a benne lévő szöveget.

"Nagyon boldog vagyok! Visszatért az emberiségbe vetett hitem" - lelkendezett a Västerbottens-Kuriren című svéd lapnak a kutató.

A tolvaj egy hét elteltével küldte vissza USB adathordozón a laptop teljes szövegtartalmát. A letöltés több órájába kerülhetett a tolvajnak, de végigcsinálta.

Fiatal kutatókat támogat 580 millió euróval az EU

2010. október 19., 13:56 Módosítva: 2010.10.19 13:56
10

Összesen 580 millió eurót ítélt oda az Európai Unió illetékes testülete 39 ország 427 fiatal kutatójának, hogy segítse őket pályafutásuk első szakaszában, kutatási ötleteik megvalósításában - jelentette be az Európai Bizottság kedden Brüsszelben. A fejenként 2 millió euróval támogatott kutatók közé öt magyart is kiválasztottak (Vankó György Albert, Csonka Szabolcs, Röst Gergely, Simon Ferenc, Szakács Gergely), ők valamennyien természettudományi területen tevékenykednek. Máire Geoghegan-Quinn, az Európai Bizottság kutatási felelőse reményét fejezte ki, hogy a támogatásban részesítettek között jövőbeni Nobel-díjasok is találhatók.

Új high-tech csodák az idei Innovációs TechShow-n

2010. október 19., 09:23 Módosítva: 2010.10.19 09:23
1

Okos testékszerek, broadcast-gyilkos médiabox, gondolatra szabott ajánlórendszerek: idén újra bemutatkoznak a világsikert már elért, vagy az előtt álló hazai high-tech fejlesztések a december 7-i Innovációs Tech Show-n. A tavalyi siker után a Mobilitás és Multimédia Klaszter idén újra megrendezi az Innovációs TechShow-t, ahol élőben kipróbálhatók a magyarországi cégek által fejlesztett high-tech találmányok. A tavalyi egynapos kiállításon több olyan innovatív termék is bemutatkozott a közönség előtt, amelyek mára a világpiacon is jó eredményeket értek el. Ilyen fejlesztés volt többek között a szemüveg nélkül nézhető iPONT 3D TV, melyen néhány hónapja élő, három dimenziós földfelszini televíziós adást is sikerrel teszteltek, vagy a Gravity által fejlesztett televíziós (IPTV) ajánlórendszer.

Az idei Innovációs TechShow-n bemutatkozik több új fejlesztés is, köztük a tőzsdére bevezetett Hybridbox, a digitális zenefogyasztást forradalmasító 3G Multimédia, a jövő mobilmédia disztribúciós platformja, az Egyesült Államokban nagy sikert aratott “Győzd le az egered, sétálj többet!” magyar alkalmazás, vagy a nemzetközi szinten legsikeresebb magyar androidos alkalmazás, a mozgásra inspiráló “5 Minutes Break”. A kiállításon résztvevők nemcsak a trendeket, hanem az IKT szektor szakpolitikusainak terveit is megismerhetik. Az Innovációs Tech Show formabontó látványát a MOME line - design művek garantálja.

Kétmillióan töltötték le az Angry Birdsöt Androidra

2010. október 18., 11:16 Módosítva: 2010.11.25 16:02
24

Alig egy nap alatt egymillióan töltötték le androidos telefonjaikra az Angry Birds nevű játékot - jelentette be a fejlesztőcég. Majd ma reggel jött a frissítés, hogy a második napon újabb egymilió letöltés volt. A Rovio Mobile szombaton adta ki a játék teljes verzióját (eddig egy kevesebb pályát tartalmazó demo volt elérhető). A felhasználók annyira várták már a teljes verziót, hogy a nagy rohamban átmenetileg elérhetetlenné vált a játék honlapja. A játék már régóta létezik iOS-re, vagyis iPhone-ra.

Angry birds android

Megháromszorozta nyereségét a Philips

2010. október 18., 10:18 Módosítva: 2010.10.18 10:18

Az előző évi háromszorosára növelte adózott nyereségét a harmadik negyedévben a Philips Electronics NV; a Magyarországon is érdekelt holland óriásvállalat azonban attól tart, hogy az utolsó negyedévben, különösen a karácsonyi szezonban gyengül az üzletmenet a bizonytalan gazdasági kilátások miatt. A hétfőn közölt beszámoló szerint a társaság július-szeptemberben 524 millió euró adózott nyereséget ért el az egy évvel korábbi 174 millió után.

A kiugró eredményt az izzógyártási részleg és az egészségügyi berendezésekkel foglalkozó üzletág jó teljesítményének és egy Philips-érdekeltség értékesítésének, vagyis egy egyszeri tételnek tulajdonítja a fényforrásgyártásban világelső vállalat. A forgalom 9,6 százalékkal 6,16 milliárd euróra nőtt, némileg meghaladva az előrejelzésekben szereplő 6,16 milliárdot. A kamat-, adófizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredmény is a vártnál nagyobb - 535 millió euró helyett -, 648 millió euró lett.

Megérkezett a Sony Google-tévéje

2010. október 13., 15:27 Módosítva: 2010.10.13 15:27

Szombattól kaphatók a Sony új tévéi, amelyeken a Google rendszere fut. A felhasználók tévéadásokat nézhetnek, internetezhetnek és különböző alkalmazásokat használhatnak egy időben. A japán elektronikai cégóriás, amely vissza kívánja szerezni a világ televíziós piacának vezető szerepét, kedden bejelentette: új nagy felbontású készülékei használják elsőként a Google TV platformját, amely az Android operációs rendszerre épül.

A Google keresőjével, az Intel Atom-processzorával, wifivel, Twitterrel, YouTube-lejátszóval és Napsterrel is felszerelt tévé gyors internetelérést biztosít használóinak. A 24 hüvelykes változat 600 dollárba, a 32 hüvelykes 800 dollárba, a 40 hüvelykes 1000 dollárba, míg a 46 hüvelykes 1400 dollárba kerül.

Az lcd-tévék először a Sony weboldalán lesznek megrendelhetők, később jelennek meg az áruházakban.

A Sony a Samsung és az LG mögött jelenleg a harmadik helyet foglalja el a világ tévékészülék-piacán.

Olcsóbbak lesznek a rövid e-könyvek

2010. október 13., 15:17 Módosítva: 2010.10.25 13:16

A 30-90 oldal közötti könyveknek új, Kindle Singles nevű kategóriát hoztak létre, ehhez lényegesen jutányosabban lehet hozzájutni, mint a "nagy e-bookhoz" - jelentette be az Amazon szerdán.

Az elektronikus könyvek részesedése egyelőre még csekély, de a piac gyors növekedésre számít.

Az Amazon a Kindle elektronikuskönyv-olvasóval az elsők között reagált az e-könyvek megjelenésére, a piacon azonban egyre erősödik a verseny más gyártók olvasóinak és táblapécéinek megjelenésével.

Szoftverfrissítés érkezik a Fordokra

2010. október 11., 16:03 Módosítva: 2010.10.11 16:03

Már mindenki megunta a Windows állandó javítgatását, és csak rezignáltan legyintünk, hogy a mobilokat is rendszeresen frissíteni kell, de ezzel nem ért véget a szenvedésünk: autónk szoftverét ugyanúgy karban kell tartani, mint az összes többi elektronikus kütyüt.

A Ford bejelentette, hogy a Sync nevű fedélzeti rendszer a legújabb frissítés telepítése után az üzeneteket hangosan felolvassa, és a felhasználó tizenöt előre beállított válaszüzenet közül választhat a kormányon lévő gombok segítségével.

Az autógyártó emellett közölte, hogy hamarosan elérhetővé tesz egy SDK-t, egy fejlesztői eszközkészletet. Az SDK segítségével lehet olyan mobilos szoftvereket készíteni, amelyek együttműködnek a Sync-kel, illetve az autón elhelyezett gombokkal is irányíthatóvá válnak.

Használhatnak iPadet a német képviselők

2010. október 8., 14:19 Módosítva: 2010.10.08 14:19

A Bundestag illetékes bizottsága úgy döntött, hogy a képviselők használhatnak táblagépeket, például Apple iPadet. Az Express és a Bild című napilapok szerint feltételeket is előírtak: nem szabad a kütyüket zajosan üzemeltetni. Notebookok és mobiltelefonok használata viszont a továbbiakban is tilos az üléseken.

Jimmy Schulz szabaddemokrata képviselő júniusban váltott ki heves vitákat a parlamentben, amikor beszédét iPadjáról olvasta fel és ezért az elnökség megrovásban részesítette. Schulz üdvözölte a bizottság döntését. Mint mondta, ez azt is példázza, hogy a technikai újítások tekintetében milyen haladó felfogást képvisel a német Bundestag.

"Örülök, hogy beszédem kiváltotta a vitát, amely végül pozitív újításokat eredményezett. Ezzel véget ért a hetekig tartó zűrzavar" - mondta el Schulz, aki szerint az iPad munkájukban nagy segítséget és könnyítést jelent.